28. srpna 2015 • 16:43

Oštěpařka Špotáková na MS generační výměnu připustit nechce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
První pokus chtěla hodit volně, ale možná to Barbora Špotáková v dnešní kvalifikaci oštěpařek na mistrovství světa v Pekingu přehnala. Nepovedl se jí, boj o postup do finále tak musel mít druhé dějství. Světová rekordmanka drama nepřipustila, limit přehodila o 152 centimetrů a předvedla třetí nejdelší výkon kvalifikace 65,02 metru. Podle svých slov se do finále ale musí zlepšit, jestli chce medaili.


"Trochu byl problém v tom, že jdu skoro nakonec šampionátu a také z celého oštěpařského pole. Postupně to na mě padalo. Začalo foukat, točit se vítr. To mě docela rozklepalo. Nervozita totální, měla jsem svázaný nohy," uvedla Špotáková.

Nejde přeci o život, řekla si pak. "Máš to v paži, uvolni se," hecovala se. A také si vzala jiný oštěp, takový, který jí v letošní sezoně už několikrát zachránil. "Takovou starou lítavku, co tam dala Sunette," zmínila vedoucí ženu světových tabulek Jihoafričanku Viljoenovou. "Je to úplně starý a ošoupaný oštěp, kterým normálně nehážu. Je dobrej. Tušila jsem, že ho tam dá. Potěšilo mě, když jsem ho zahlídla," řekla.

Kvalifikace byla nejkvalitnější v historii, na postup do finále nestačilo 62,17 metru. A ze hry se poroučela mistryně světa z Tegu a dvojnásobná maminka Maria Abakumovová, která se Špotákovou prohrála v památném olympijském souboji v Ptačím hnízdě před sedmi lety, i její krajanka Vira Rebrykové, o které se před MS nesly zvěsti, jak hází daleko.

Vypadla zkušená Britka Goldie Sayersová, Slovinka Martina Ratejová, Australanka Kimberley Mickleová či Lotyška Madara Palameikaová. Posledním pokusem se zachraňovala další maminka Němka Christina Obergföllová. "Tušili jsme, že Abakumovovná není v dobré formě. A Christina? Neviděla jsem to, určitě bude lepší v neděli, ale asi to taky není ta, která může hodit 67 metrů a výš," mínila Špotáková.

To je právě meta, kterou chce ona ve finále zdolat. Kdyby její dnešní druhý pokus neletěl tak vysoko, dopadl by tam. "Jako nic," byla si jistá Špotáková. Musí ale zvládnout lépe rozběh. "Musí mi líp jet nohy, mám dlouhý rozběh a jsem rychlá. Stejný problém měl Víťa," řekla na adresu Veselého, který náběhovou rychlost nezvládal.

Finálové pole je hodně vyrovnané, ve třech metrech je jedenáct oštěpařek. "Je to tam nasekaný. Myslím si ale, že s holkama, kterým se zadařilo dnes, to úplně slavné v neděli nebude," přemítala. Ona svůj den totiž neměla. "Ráda bych, aby to začínalo 67. To je takový střízlivý odhad."

V Pekingu je bez trenéra a z tribuny jí radila kamarádka Věra Cechlová, bývalá diskařka, a reprezentační kouč Tomáš Dvořák. "Rozbíháš se doleva. Rovně!" křikli na ni. "Je to psychická pomoc, když tam někdo se mnou je," pochvalovala si Špotáková, která se od loňského rozchodu s koučem Janem Železným trénuje sama.

Když se Špotáková podívá do startovní listiny, tuší, že v oštěpu se chystá generační výměna. Už na Diamantových ligách to dvojnásobná olympijská vítězka vídá. "Můj ročník narození je tam bijící do očí. Jsou dobré a je jich hodně," řekla čtyřiatřicetiletá atletka k mladším soupeřkám.

Na MS zatím vyhráli jen dva olympijští vítězové z Pekingu z roku 2008 - Jamajčan Usain Bolt a jeho krajanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Oba na stovce. Špotáková může být třetí. "No jasně, ještě se nic vyměňovat nebude!" řekla rozhodně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud