31. května 2016 • 09:35

Nováčci Tučňáků Rust a Sheary se svými góly zapsali do historie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Útočníci Pittsburghu Bryan Rust a Conor Sheary oprášili svými góly, jimiž otevřeli střelecký účet letošního finále Stanleyova poháru, historický zápis z roku 1924. Právě tehdy se naposledy stalo, aby pod úvodními dvěma brankami bojů o cennou trofej byl podepsaný hokejista s přívlastkem "zelenáče".


Před 92 lety se v bojích o Stanley Cup proti Calgary Tigers, kteří vyhráli Western Canada Hockey League, trefil dvakrát na úvod útočník Howie Morenz v barvách slavného Montrealu. Přispěl tak k výhře 6:1, kterou Canadiens položili základní kámen ke svému celkovému triumfu.

Rust se Shearym, kteří během úvodní třetiny skórovali jen 62 vteřin po sobě, byli zároveň prvními nováčky z jednoho mužstva od roku 2009, již skórovali v jednom finálovém duelu o Stanleyův pohár - od zásahů Justina Abdelkadera a Jonathana Ericssona z Detroitu. Těm se podařilo zapsat mezi střelce v utkání číslo dva, které Rudá křídla odehrála shodou okolností právě proti Pittsburghu.

"Myslím si, že se o tom můžeme bavit, ale až později. Pak můžou být naše jména klidně v historických zápisech," prohlásil třiadvacetiletý Sheary a dal tak jasně najevo, že touží především dotáhnout cestu s týmem ke Stanleyovu poháru. Sám pro to dělá maximum - za 18 utkání play off si připsal tři góly a pět nahrávek. Ve 44 zápasech základní části přitom stihl jen 10 bodů (7+3).

"Už je to nějaká doba, co jsem skóroval naposledy. Bylo to, jako kdybych čekal na gól celou sezonu, protože mezitím uběhly dvě série," připomněl Sheary klání s Washingtonem a Tampou Bay, v nichž vyšel naprázdno. Naposledy se trefil 23. dubna proti New York Rangers v 1. kole. "I proto jsem byl tak nadšený, že dneska to vyšlo," prohlásil Sheary.

Pro čtyřiadvacetiletého Rusta skončil duel kvůli zranění v horní polovině těla již během třetí třetiny. Jeho start v dalším utkání je s otazníkem. "Jde o dobré hráče, kteří dodávají našemu týmu další rozměr svou energií a entuziasmem. Jsou důležitými členy týmu, proto nás tyto jejich okamžiky nijak nepřekvapují," uvedl kouč Tučňáků Mike Sullivan.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud