26. září 2017 • 12:04

V nominaci na závěrečné duely kvalifikace MS je i nováček Falta

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Záložník Šimon Falta je jediným nováčkem v nominaci fotbalové reprezentace na závěrečné dva zápasy kvalifikace mistrovství světa proti Ázerbájdžánu a San Marinu. Trenér Karel Jarolím nemohl povolat zraněné záložníka Ladislava Krejčího a útočníka Patrika Schicka.


Falta je jedním ze strůjců výborného vstupu nováčka Olomouce do prvoligové sezony. Čtyřiadvacetiletý středopolař si v osmi kolech připsal tři góly a jednu asistenci. Sigma je v tabulce druhá o sedm bodů za vedoucí Plzní.

"Řekl si o nominaci svými výkony. Samozřejmě dobré výkony předvádí celé olomoucké mužstvo. Falta tím, že se dokáže prosadit v koncovce. Je to technický hráč, umí zakončit i připravit dobré situace," řekl Jarolím na tiskové konferenci.

"Zase jsme těch změn nechtěli dělat tolik. Necháme tomu ještě víc času. Bude tam prostor v listopadu a případně na jaře. Když si Olomouc udrží formu, mohou šanci dostat i další hráči," dodal kouč.

Faltovi se nominací splnil sen. "Samozřejmě z toho mám velkou radost. Doufal jsem, že se tam jednou dostanu. Nevěděl jsem, že to bude takhle brzo, ale určitě jsem moc rád. Musím říct, že šlapeme jako mančaft. Bez toho, aniž by se dařilo ostatním, tak se samozřejmě nebude dařit ani mně," uvedl Falta pro klubový web.

Šanci na postup na šampionát v Rusku v příštím roce národní tým definitivně ztratil už po porážkách 1:2 s Německem a 0:2 v Severním Irsku na začátku září. S Ázerbájdžánem se reprezentace utká ve čtvrtek 5. října v Baku, proti San Marinu nastoupí o tři dny později v Plzni.

V nominaci je i obránce Tomáš Kalas, přestože kvůli trestu za žluté karty nemůže hrát v Ázerbájdžánu. Otazník je u beka Thea Gebre Selassieho. "Je tam trošičku komplikace. Má manželku v devátém měsíci, je to rizikovější a nemá nikoho, kdo by s nimi byl. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Tam určité riziko je, případně bychom museli povolat někoho místo něj," uvedl Jarolím.

Přestože jsou čeští fotbalisté bez šance na MS, stále mají o co hrát. Půjde jim o lepší nasazení do kvalifikace evropského šampionátu 2020 a do Ligy národů. Tento nový projekt UEFA od příštího roku do velké míry nahradí stávající přípravné zápasy a nabízí dodatečnou šanci kvalifikovat se na Euro.

"Musíme dojet kvalifikaci. Je o co hrát. Rádi bychom v těch posledních dvou utkáních uspěli a zachovali si šanci, abychom se při losování dostali do druhého koše. Postup na mistrovství světa je samozřejmě ztracený, ale myslím, že každý zápas má svůj význam," prohlásil Jarolím.

O své budoucnosti u reprezentace zatím nepřemýšlí. "Tak daleko nekoukám, jestli hraju o angažmá. Uvidíme potom. Budu se snažit udělat maximum pro to, abychom uspěli, a to je tak všechno, co můžu udělat," přiznal jednašedesátiletý kouč.

Vyloučil tak spekulace, že by se měl vrátit na lavičku pražské Slavie a nahradit Jaroslava Šilhavého. "Nesmysl, nezakládá se to na pravdě," podotkl Jarolím.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud