Adam Nenadál
24. července 2016 • 18:37

Doping Rusů? MOV zůstal na půl cesty. Tentokrát je to dobře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atleti to „odskákali“, ostatní ruští sportovci ale mají šanci. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nechal rozhodnutí o účasti Rusů na OH v Riu na federacích jednotlivých sportů. „Ctíme presumpci neviny, proto jsme zavedli přísná kritéria, která musí každý ruský sportovec splnit, pokud chce na hrách startovat,“ nechal se slyšet předseda MOV Thomas Bach.



Mluvit v souvislosti s dopingem ve světě profesionálního sportu o presumpci neviny je sice v roce 2016 minimálně úsměvné, olympijští bafuňáři v čele s Bachem ale tentokrát rozhodli správně. Záporný verdikt by jistě spousta fanoušků na celém světě nadšeně přivítala – těžko si dnes lze představit méně oblíbený stát než Rusko – ale takový ortel by byl velkou chybou.

Ano; Mezinárodní atletická federace (IAAF) sice ruské atlety promptně zbavila účasti všechny, ale kdo vnímá toto rozhodnutí jako vítězství v boji s dopingem, je na omylu. Jakékoliv rozhodnutí, které opírá svou autoritu pouze a výhradně o presumpci kolektivní viny, působí minimálně sporně. IAAF nevyhrála – jen přiznala, že jí dopingový skandál přerostl přes hlavu.

Státem řízený doping Rusů je ve světle důkazů nezpochybnitelná věc, nicméně je správné, že gilotina MOV nesetla hlavu všem ruským sportovcům. Je sice vrcholně nepopulární tohle psát, ale věřte, že mezi nimi je určitě spousta těch, kteří švindlují úplně stejně jako třeba jejich kolegové ze Západu. Ne, to není polehčující okolnost; to je konstatování.

MOV přenesl nedělním rozhodnutím pravomoci na jednotlivé federace, čímž částečně odklonil aféru z čistě politické roviny. Už teď se ale můžeme těšit na bouřlivé debaty po jakékoliv ruské medaili v Riu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud