Adam Sušovský
3. října 2015 • 07:12

Povinné zlo pro fanoušky. Proč musím pořád na něco čekat?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Komerční přestávka a čištění ledu. Povinné zlo pro fanoušky, které kvůli penězům kouskuje dvakrát za třetinu každý zápas, doznalo před sezonou v extralize velkých změn. Vedení soutěže s velkou slávou vybavilo stadiony novými lopatami, aby po vzoru mistrovství světa v Praze vytvořily uklízecí čety, které během minutové pauzy vyleští led. Jak to dopadlo? Nesehraní mladíci nestíhají a už tak dost pomalý extraligový zápas se dál protahuje. Nuda!



Na šampionátu v Praze to byly pěkné fofry. Vycvičený tým skvělých bruslařů vyjel na led a dal ho s obrovskou pečlivostí do kupy ještě dřív, než si během pauzy gólmani stihli u střídaček zchladit vodou obličej pod maskou. A hrálo se dál. Rychlé, účinné, dalo by se říct dokonalé!

Jak se novinka okoukaná v NHL podařila převést do extraligy? Nesehraná tlupa dětí, patrně hokejistů mladších ročníků domácích klubů, nestíhá, fanoušci se na tribunách nudí a hráči chladnou. Už tak dlouhá přestávka se protahuje, a na ledě navíc zůstává binec i kupy nahromaděného sněhu, že by se jim mohli hráči koulovat. Bohužel.

Samozřejmě nemůžu mluvit za všechny stadiony, nebyl jsem letos všude. Ale třeba v pátek v Litvínově zrovna ano. Stopovat, jak dlouho se kvůli komerční pauzy nehraje, mně, přiznám se, napadlo až ve druhé třetině. To už tým uklízečů vjížděl na led v zápase potřetí a byl evidentně mnohem sehranější než v první dvacetiminutovce. Poslední shrabovač sněhu opouštěl hřiště po 67 vteřinách – tedy sedm vteřin po limitu – přičemž na ledě po něm zbyly ještě minimálně dvě lopaty sněhu, které mohly při hře napáchat ještě větší paseku, než kdyby se neuklízelo vůbec. (Jen tak mimochodem jsem zvědav, kdy k tomu s takovou skutečně dojde.)

To celé navíc zapříčinilo, že se hokejový zápas, který zrovna nabíral tempo, nakonec zastavil na minutu a půl. Možná ještě o pár vteřin víc. Tak dlouho totiž trvalo, než rozhodčí přinutí hráče rozestavit na vhazování a buly hodit. A tak se ptám: Proč musíme při hokeji pořád čekat?

Vždyť je na něm nejlepší to, jak je dynamický a že se při něm pořád něco děje. Když akce střídá akci a hra se přelévá ze strany na stranu. Dlouhé pauzy nesvědčí fanouškům a stoprocentně ne ani samotným hráčům. To vám každý potvrdí.

A to už nemluvím jen o komerční přestávce. Je toho tady mnohem víc. Třeba klasická přestávka. Proč vůbec trvá osmnáct minut? Patnáct minut jako všude jinde je snad málo? Není! Bohatě stačí, dyť jsme to poznali na světovém šampionátu. A co teprve úterní zápasy, na které se v letošním rozlosování extraligy jaksi skoro úplně zapomnělo? Hráči mají po tvrdém létě natrénováno, ale hrát nemohou. Místo, aby mastili hokej i v týdnu a drželi fanoušky v napětí, musí jen trénovat. Nemyslete si, i jim to vadí.

Je to škoda. Má-li hokejová extraliga udělat krok vpřed, musí zrychlit. Nejen v bruslení, ale taky v organizaci. Nechávat takhle hráče i fanoušky chladnout, to je cesta špatným směrem.

SESTŘIH: Litvínov - Mladá Boleslav 3:2 SN
Video se připravuje ...

SESTŘIH: 7. kolo extraligy, Plzeň - Kometa Brno 4:3
Video se připravuje ...

SESTŘIH: 7. kolo extraligy, Mountfield HK - Třinec 5:3
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud