Hynek Preisler
1. listopadu 2016 • 20:56

Inspirovat ve Florencii se Liberec může Davidem. Goliáše může zaskočit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Symbolicky ve městě celosvětově proslaveném Michelangelovým Davidem se ve čtvrtek liberecký Slovan utká s Fiorentinou o naději na postup ze skupiny J. A bude to trochu jako souboj Davida s Goliášem. Jenže takový tu byl už několikrát. Když od fotbalového Liberce nikdo nic nečeká, tým od Nisy umí celou Evropu pořádně šokovat. Naposledy se tak stalo před rokem a kousek, když senzačně vyhrál na hřišti Marseille 1:0.



A v podobné situaci je i nyní. Stačí se podívat na kurzy sázkových kanceláří, jaké dávají modrobílým barvám šance na úspěch. Už před dvěma týdny doma nebyly valné. A po výsledku 1:3 před zápasem venku je Liberec ještě větším outsiderem. To by však byl i David.

Ostatně zápas na jihu Francie kouč Jindřich Trpišovský dnes na letišti Václava Havla před odletem do Itálie sám připomněl v souvislosti s tím, že před střetem s francouzským velkoklubem na tom byl podobně jako nyní. Tedy jeho situace nebyla tehdy jako dnes úplně komfortní.

Proč? Před 4. kolem základní skupiny Evropské ligy, ve kterém se podruhé střetne s Fiorentinou, českého pohárového účastníka ze severu Čech trápí řada absencí. A dovolím si tvrdit, že jedna z těch nejvíce zásadních (ještě vedle kapitána a stopera Lukáše Pokorného) není na první pohled až tak nápadná. K odvetě ve Florencii neodletěl Radim Breite, jenž byl před čtrnácti dny po druhé žluté kartě vyloučen a čtvrteční odvetu tak automaticky vynechá. Pro Slovan je to velká ztráta. Proč?

Za prvé bude chybět práce Radima Breiteho ve středu zálohy, kde je nesmírně platným hráčem. Za druhé by bodla jeho forma, která v posledních zápasech gradovala. A za třetí s ním Liberec bude postrádat jeho střely ze střední vzdálenosti. Ostatně jako defenzivní záložník je se dvěma góly druhým nejlepším střelcem Slovanu. Ano, když se od Liberce nic nečeká, umí překvapit, jenže před duelem ve Florencii to právě kvůli absenci Breiteho bude i fotbalový David mít těžké.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud