Jan Jaroch
24. října 2016 • 22:15

Plíšková jako Nadal. Dokud není po všem, zatni zuby a drž hlavu vzhůru

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když byly sestry Plíškové dětmi, přezdívali jim trenéři „malí vojáci“. Disciplinované, neodmlouvající, pracující jako stroje. I tahle nátura pomohla Karolíně Plíškové k vítěznému vstupu do Turnaje mistryň.



Plíšková je stále teprve hvězdou ve vývoji, znovu ale ukázala, jak pevné základy má její tenis. A teď nemluvme o jejím nadpozemském servisu, nýbrž o povaze, jež často dělá na kurtu největší rozdíl.

Tahle slečna dokáže zatnout zuby a nepovolit, i když na tabuli svítí skóre k pláči. 0:4 ve třetím setu, pak zvládla brejk ve čtvrthodinovém gamu, aby si vzápětí vlastní podání zase prohrála.

Nevadí, ještě není konec. Plíšková ukázala „Nadalovský“ přístup k tenisu, při němž neexistuje nic jen příští bod, a o ten se musíte rvát. Jak se vaše snaha poskládá do závěrečného skóre, už je vedlejší. Důležité je nic nebalit.

A za tohle byla Karolína včera odměněna. Nemá smysl si lhát do kapsy, nadpoloviční zásluhu na jejím úspěšném comebacku měla o rok mladší Garbině Muguruzaová, jež se v koncovce sesypala. Plíšková ji k tomu ale také svým přístupem donutila, což není na ženském okruhu zdaleka samozřejmé.

Pomohl i trenér Vaněk

Znovu se také ukázalo, jak dobře je česká tenistka koučovatelná a jak nápadně často jí pomáhají návštěvy trenéra Jiřího Vaňka během zápasů. Ten nedávno v rozhovoru pro Sport přiznal, jak důležitá je psychologická práce s tenistkou.

„U Karolíny se snažím, aby špatné věci rychle vymazala z hlavy a jenom koukala dopředu, co může udělat líp. Co nemůžeš změnit, o tom nemá cenu se vůbec bavit,“ popisoval tehdy a přesně v tomto duchu během třetího setu ke své hráčce promlouval. „Buď stále pozitivní, nemysli na to, co bylo. Dívej se dopředu, ona ti ještě jednu šanci dá,“ tloukl do hlavy Plíškové.

A ta ho vyslyšela do posledního písmene. Ne každý v zápalu boje dokáže reagovat na takové pokyny. Poznali byste v téhle strojově hrající holce bez jediného náznaku emocí vzteklounku, která ještě před několika lety házela raketami a otráveně reagovala, když jí zrovna nešla karta?

Plíšková znovu ukázala, že roste ve světově výjimečnou hráčku, a věřím, že poučení ze vstupního mače Masters s Muguruzaovou v sobě bude mít do konce života. Dokud není po všem, drž hlavu vzhůru a zatni zuby.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud