Jiří Punčochář
1. července 2014 • 14:38

Kreuziger může být za tajnosti i rád. Teď ale UCI musí začít konat rychle

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zastánci konspiračních teorií mají zase jednou v ruce kladivo. Za to, že Roman Kreuziger nepojede na Tour de France, může podle nich komplot Mezinárodní federace (UCI), vedené snahou českého jezdce odstranit. A pozor: tentokrát to není závist vůči malé zemičce ze srdce Evropy, ale rovnou spiknutí s mezinárodním rozsahem.



Kreuziger v něm měl hrát klíčovou roli v celé Tour, a to coby domestik Alberta Contadora, jednoho z favoritů. Někdo, asi rovnou UCI, organizace sídlící ve Švýcarsku, však měla mít zájem na tom, aby do Paříže dojel se skleničkou šampaňského v ruce Brit Chris Froome. Odstraněním českého pracanta má znevýhodnit Contadora a oslabit sestavu jeho týmu Tinkoff-Saxo.

Zní vám to šíleně? Nejste sami.

Cyklistika je obrovský byznys, ale nad úvahou o spiknutí krčili rameny i další špičkoví cyklisté, kteří se jinak Kreuzigera o víkendu zastali.

Určitou optikou viděno přitom stopa skutečně vede k UCI. Tedy ke způsobu, jakým přistupuje k potenciálním dopingovým kauzám. Kreuziger se domnívá, že se řešení údajů v jeho biologickém pase napřed vleče, aby se pak neúměrně spěchalo. Dostane varovnou zprávu, pak skoro rok čeká, následně dostane pár dní na obhájení. Cítí se poškozený a já ho v tom chápu.

Přesto je namístě říct, že má problém. A to velký. Při zadání klíčových slov „Kreuziger“ a „doping“ až přejede mráz po zádech, když vyhledávač požadované výsledky seřadí hezky pod sebe.

Český cyklista na začátku kariéry (2006-07) spolupracoval s nechvalně proslulým doktorem Michelem Ferrarim, doživotně distancovaným mágem, který dokázal obejít snad všechny v té době exitující mantinely. Domnělé nesrovnalosti v jeho rejstříku pocházejí z let 2011 a 2012. První vyrozumění o tom, že by mohl být vyšetřován jako dopující cyklista, obdržel v roce 2013.

Lze to chápat jako smyčku, která se kontinuálně stahuje pod jeho nohama. Ačkoliv nikdy nebyl s dopingem přímo spojován, nedá se říct, že by se v jeho stínu nepohyboval. Několikrát v kariéře už byl nepříjemně blízko.

Vodítkem může být tajný materiál UCI

Taky v tom ale jde najít oporu pro tvrzení, že Kreuziger je čistý. Pokud tak dlouho působí v cyklistice a tak zřetelně se provalily jeho kontakty na Ferrariho, musel by být lapen, pokud by se v minulosti býval ušpinil. Fakt, že lapen nebyl, hovoří výrazně v jeho prospěch. Testů na to podstoupil dost.

Zveřejnění kauzy týden před Tour de France nemusí být jen zlým úmyslem. Víme, že UCI jezdce kontaktovala vloni v červnu, aby nasbírané hodnoty vysvětlil. Jeho slovo chtěla znát už dřív, ale Kreuziger získal odklady pro šetření nezávislých expertů.

A je snad i dobře, že se o podezření hned nemluvilo. Podezřelý v cyklistice rovná se pro laickou veřejnost automaticky hříšník, a takové konstatování by Kreuzigerovi mohlo hodně nespravedlivě ublížit.

Zajímavé vodítko může ostatně poskytnout i původně tajný materiál UCI z roku 2011, tedy z doby, ze které pocházejí Kreuzigerovy údajně vybočující hodnoty. Tehdy prasklo, že dopingoví komisaři mají jednotlivé cyklisty seřazené na škále, označující stupeň podezření. Český jezdec měl tehdy tři body z deseti. V celém pelotonu patřil do šedého průměru.

Že zodpovědní lidé v UCI smetli ze stolu expertní posudky, které si během posledního roku Kreuziger obstaral, to už je jiná věc. Teď by měli hlavně konat, aby se kauza dostala do cíle. Vinný či nevinný, je potřeba to vědět.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud