Jonáš Bartoš
16. září 2014 • 07:14

Fotbalová liga se vyrovnává. Spartu i Plzeň brzdí zbytečné ztráty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loňský ligový ročník? Už od prvních kol se mezi týmy rozevíraly bodové nůžky. Mistrovské radovánky fotbalové Sparty mohla s přibývajícími zápasy zabrzdit jedině Plzeň, ostatní celky dostaly vstupenku do hlediště pro diváky. Po sedmi odehraných kolech nového ročníku se situace mění. Plzeň i Sparta sice opět okupují první dvě příčky, v rovném kontaktu se s nimi ale drží další hladoví vlčáci. Nejlepší česká mužstva odevzdávají body a zatím nedokázala konkurenci výrazně odskočit.



První Plzeň, druhá Sparta. Na první pohled v tabulce na čelních pozicích běžný stav, jiné týmy se na vrcholu Synot ligy ani nečekaly. Přesto oba mančafty budou muset hodně makat, aby své vydřené pozice uhájily.

Zatímco v minulém ročníku byl po sedmi odehraných kolech mezi lídrem tabulky (Plzeň, 19 bodů) a 10. týmem (Příbram, 7 bodů) propastný rozdíl 12 bodů, letos vypadá situace jinak. Vedoucí Plzeň (14 bodů) nahnala na aktuálně desáté Brno (9) pouhých pět bodíků.  

Plzeň nezvládla už tři venkovní zápasy. Po úvodní remíze v Příbrami (2:2) odevzdala všechny body na Slavii (0:1), v pondělí pak ztratila v Liberci (1:1). Sparta zase padla s Ostravou (0:1) a na Dukle (0:1), naposledy nechala dva body v Teplicích (0:0).

Majitelé dvou elitních celků si malovali úplně jiné počty. Sparta se chtěla chystat na vstup do Ligy mistrů, zavděk musí vzít alespoň účastí v Evropské lize. Plzni po vyřazení od Ploješti už zbývá jen liga, podobně jako to měla v minulé sezoně Sparta.

Oba kluby mají našlapané kádry, na české poměry velmi štědré rozpočty a smělé evropské ambice. Přesto v úvodu sezony ztrácí častěji, než je zdrávo. Plzeň sráží mizerná koncovka, problémy vyvstaly i v defenzivní části. Navíc vyměnila trenéra, mužstvo se sžívá se stylem zkušeného Miroslava Koubka.

Sparťané se zase nedokážou vyvarovat herních výkyvů. Studená sprcha přišla v Malmö při předkole Ligy mistrů, nalomená psychika se projevila i v následujících ligových zápasech (Ostrava, Dukla). Když to vypadalo na zažehnání krize, přišla sobotní remíza v Teplicích, kde šedesát minut předváděla utrápený fotbal.

Liga se vyrovnává, což je dobře. Nejde ale ani tak o to, že by nahoru vylétlo víc týmů, co by se chtěly rvát o absolutní špici. Jablonec, Slavia, Slovácko, Teplice a další spíš využívají toho, že největší favorité na titul momentálně klopýtají. A zatím klopýtají povážlivě často.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud