Josef Káninský
26. prosince 2015 • 12:03

Proč, když se píše o golfové olympijské naději, padá jméno Šebrle

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roman Šebrle oživí naději na olympijský start v nově vznikajícím Prague Golf Teamu. Je to vlastně splnění jednoho jeho plánu z doby, kdy se na nový sport dal. Po zkušenostech s tréninkovou skupinou atletů nechtěl být solitérem ani tady. Toužil po kolektivu, ale ještě nevěděl, jak na to. Žádný v Česku totiž neexistoval.



Na začátku listopadu byl položen základ toho prvního, Prague Golf Team sdružil přední domácí hráče Filipa Mrůzka (24 let), Stanislava Matuše (27) a Marka Nového (31). Jedenačtyřicetiletý Šebrle se krátce před koncem roku stal čtvrtým. Dává tím znovu najevo, že neopustil záměr proniknout do širší světové špičky a z ní si zajistit účast na olympiádě.

Ta v Riu v příštím roce je však ztracená nejen pro něj, ale i pro český mužský golf. Byl sice do olympijské rodiny přijat v říjnu 2009, od té doby ale domácí scéna udělala pouze mírné pokroky. Tu a tam se některý z hráčů blýskl na úrovní evropské "druhé ligy", směrem k Hrám to však byl pokrok nulový. K tomu je potřeba soustavě hrát bodované turnaje do světového žebříčku, což zatím nikdo nečiní.

Prague Golf Team si za cíl vytkl právě toto: aby někdo z jeho středu v příštím sezoně získal tzv. plnou herní kartu na evropský či americký turnajový okruh pro rok 2017. Jiné cíle si v podstatě dávat nemůže, i když je tu velké riziko nesplnění. Nový prozatím nechal jedinou "hvězdnou" sezonu za sebou, Matuš se dlouhodobě pohybuje těsně pod touto úrovní. Mrůzek má právě za sebou nejúspěšnější rok, jde tedy zatím o příslib.

Šebrle je výkonnostně o poznání pozadu. Problém je, že jakmile kývl na televizní moderování, přerušil práci s trenérem Davidem Carterem, jenž má z lidí působících v Česku zdaleka nejvíc zkušeností s velkým turnajovým golfem. V novém týmu bývalý vynikající desetibojař takového nenajde, což je ostatně problém i pro zbylé tři hráče.

Nicméně ani tak není úspěch vyloučen. Základní a nepřekročitelnou podmínkou je, aby se investorovi Michalu Krejčímu a řediteli Alanovi Babickému podařilo zajistit tým finančně a partnersky tak, aby si hráči nemuseli sezonu platit z peněz vyhraných na turnajích a jezdili (létali) tam, kam bude potřeba.

Je otázkou, zda se nějakých peněz mohou dočkat od České golfové federace. Ta se totiž až dosud zaměřovala na amatérskou větev (ano, takto archaicky je golf nadále rozdělen) a v tréninkovém systému, spuštěném rovněž v tomto roce, má z profesionálů pouze Kláru Spilkovou. Ta dle aktuální výkonnosti míří na akci pod pěti spojenými kruhy jako jediná.

To je samozřejmě úspěch, avšak ani jednadvacetiletá, přesto už dostatečně zkušená Spilková nemá tak silnou finanční podporu, aby si mohla dovolit absolvovat sezonu v plné síle jako její konkurentky. A při vší mediální pozornosti si zatím nedokázala získat pozornost a popularitu širší veřejnosti. Dočká se jedině v případě pronikavého úspěchu.

Mohl by přijít v Riu, kde se utká startovní pole šedesáti hráček (i hráčů) podle klíče s redukovaným počtem zástupců jednotlivých zemí. Proto se tam kvalifikuje Češka ze třetí stovky světového žebříčku, ale třeba i konkurence ze stovky páté.

K takovým příčkám mají muži daleko. Federace od zmíněného roku 2009 pro profigolf olympionika značky 2016 nepřipravila. Její Czech Golf Team je poměrně úzkou suitou nemnoha talentů, rovněž s omezenými prostředky. Golf stále hledá dobrý výchovný systém, na reprezentační úrovni je zaklet dotacemi ze skotské centrály, které u týmu drží na částečný (!) úvazek trenéra Keitha Williamse. Při vší úctě k jeho kvalitám desetiletá užší spolupráce lepší výsledky na mezinárodních šampionátech nepřinesla.

Popularita golfu v Česku by mohla vzrůst, kdyby se starou vlast odhodlal reprezentovat Alex Čejka, jehož má veřejnost stále v dobré paměti. Mariánskolázeňský rodák emigroval s otcem jako nedospělý a hraje v barvách Německa americkou PGA Tour, kde v posledních dvou letech nebývale ožil, takže se je momentálně u sousedů číslo 2. Jestli vydrží do 11. července, kdy se bude uzavírat startovní pole pro brazilský turnaj, nebude váhat.

A tak ČGF promeškala vhodnou chvíli, aby s Čejkou projednala okolnosti potenciálního vstupu do českých služeb a teď by její vyjednávací pozice byla značně obtížná.

A proto Šebrle. Muž nevelkých zkušeností s tím, čemu se říká course management, limitovaný termíny televizního vysílání, jenž má zhruba desetiletku na to, aby v novém sportu něco dokázal. Hráčů mezi čtyřicítkou a padesátkou ze světové špičky ubývá. Dosud žádný "obojživelník" jako on neuspěl (ztroskotal například ruský tenista Jevgenij Kafelnikov). Argumenty a statistika proti. Přesto když je řeč o spojení český golf - olympiáda, hovoří se o Šebrlem. Dá se to brát i jako výzva pro toho, kdo ji dokáže sebrat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud