Karel Häring
16. března 2015 • 07:52

Sudí Jílek zápas ovlivnil. Ale víc poškodil Plzeň než Duklu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Marek Hanousek, ano, ten, který působil ve Viktorii, po nedělní prohře Dukly prohlásil, že „pokud rozhodčí chce pískat tolik penalt, tak asi může, ale je zajímavé, že vždycky se pískají jenom Plzni.“ Zápasy Plzně momentálně vyvolávají největší emoce a debaty, to není žádná novinka. Díky ofenzivnímu pojetí Viktorie i rychlosti jejích hráčů v nich nejčastěji dochází ke sporným momentům.



A z dlouhodobého pohledu je pravda, že pokud je to souboj/zákrok/střet „padesát na padesát“, častěji jej sudí posoudí ve prospěch západočeského klubu. Tak jako třeba na podzim v duelu s Baníkem, kdy Jan Chramosta nejprve přistrčil obránce Filipa Kašu, který jej vzápětí fauloval. Následovala penalta.

Tohle bývá výhoda těch mocnějších. Ve Španělsku Realu či Barcelony, v Česku Plzně, Sparty případně Jablonce.

U Plzně bylo těchto sporných případů v posledních letech nejvíc, proto vzbuzují největší emoce. A proto vyvolal penaltový blázinec na Julisce povyk. Jenže Hanousek ve svém výroku pálil, narozdíl od úvodní trefy v utkání, vedle.

Tentokrát sudí Jan Jílek Viktorii víc uškodil, než by pomáhal.

Moment číslo jedna: střet brankáře Filipa Rady s útočníkem Aidinem Mahmutovičem. Za tenhle náraz by se nemusel stydět ani Manuel Neuer, který ještě horším způsobem sestřelil ve finále mistrovství světa Gonzala Higuaína, byť to rozhodčí tehdy patřičně nepotrestal.

CELÝ SESTŘIH: Dukla - Plzeň 2:3. Bitvu rozhodl dvěma penaltami Kolář
Video se připravuje ...

Jílek se také rozhodl špatně. Měl pískat penaltu, Rada fauloval ve vápně, ne mimo něj. To se odehrálo za stavu 0:0 a pravděpodobné vedení Viktorie by pozměnilo obraz hry. Z šestnácti utkání, v nichž skórovala jako první, nevyhrála jen tři.

Moment číslo dvě. Polomovo šlápnutí na Kolářovu nohu. Ano, plzeňský ofenzivní záložník upadl ne zcela přirozeně, ale mělo se pískat.

Jílek si během pauzy zřejmě své chyby uvědomil. Nebo dostal echo... Ať tak, nebo tak, v podstatě bylo jasné, že ve třetím případě zavánějícího faulem už ukáže na bílý puntík. A tak se stalo. Souboj Tomáše Přikryla s Františkem Rajtoralem nedovoleným zákrokem jen zaváněl. Pískat se neměl. Či jinak řečeno, byl nejméně penaltový ze všech předchozích.

A pak je tu moment číslo čtyři, rozhodující. Frustrace domácích je logická a pochopitelná. Pro Duklu to bylo kruté. Hrála dobře, favorita dostávala do problémů, ať už brejky, nebo standardními situacemi. Jenže Vjačeslav Karavajev zahrál v závěru utkání za stavu 2:2 rukou. Neměl ji u těla, byla v nepřirozené poloze. A je jedno, jestli se stane v třetí, třicáté nebo devětaosmdesáté minutě. Tečka.

Součet je jasný. Dvakrát poškozená Plzeň, teprve poté jednou Dukla a jednou správně nařízená penalta. Takže ačkoliv se v tomto utkání sešlo víc diskutabilních momentů než jindy za celé kolo, vzniklo mnoho povyku pro nic. Jílek totiž Viktorii, ačkoliv to zní netradičně, víc ublížil, než pomohl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud