Miroslav Horák
3. října 2017 • 14:30

Jágr neměl na výběr: tvrdá výzva, anebo Litoměřice. Vyhrálo srdce válečníka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dost možná, že svou parafu na nové smlouvě vykresloval déle, než obvykle. Ostatně, sám Jaromír Jágr po uzavření paktu s Calgary mluvil o smíšených pocitech. Chápu ho naprosto a zcela. Není to vůbec tak, že za celým dlouhým příběhem přistál sladký happy end. Tenhle kontrakt nevybízí k otvírání šampaňského. Ale co není, může přijít později. Neobvyklá dávka pokory a respektu čísla 68 před složitou kanadskou výzvou je pozitivním a nadějným znamením.



V duchu se připravoval na středeční cestu k mistráku do Litoměřic. Místo toho se vydá o fous dál. A taky za trochu vyšší úrovní hokeje a stresu. Fanoušci netají nadšení, dostanou další rok s legendou na první scéně, Jágr zůstává obezřetný a v lehkém despektu.

Ačkoli se jeho mocná kariéra dá minimálně srovnat s výstupy horolezce na všechny osmitisícovky, na soumraku kariéry čeká kladenskou ikonu pořádně ostrá zkouška, navíc s nejistým rezultátem. Super je, že se k ní odhodlal a k těžké misi se staví čelem.

Není to automatické. Každý by do toho v jeho situaci nešel. Všichni vědí nebo minimálně tuší, jaký vzkaz se za podmínkami Flames skrývá. Jednoduše řečeno nejistota. Základní roční mzdu 1 milion dolarů Jágr míval kdysi na kontě za pár týdnů práce. Jasně, i teď mu po zaplacení činže něco zbude, ale o to, jak známo, nejde.

Ačkoli v kabině bude mít většina hráčů Calgary (aspoň v prvních dnech) oči navrch hlavy, realitou všedního dne bude skutečnost, že česká akvizice bude neustále bojovat o svoji pozici. Ponejvíce v zápasech, avšak nejen v nich. Už jen dostat se do tempa NHL s minimem společných tréninků bude kumšt a vysilující lopota. K tomu připočítejte důkladný a neutuchající monitoring kanadských médií, který se s „mrtvou“ Floridou opravdu srovnat nedá. „Když se ti nedaří v Kanadě, je to daleko větší problém, než když se ti nedaří někde jinde,“ trefně podotkl Jágr.

Zato manažeři Calgary si mnou ruce, učinili výhodný deal. Prakticky nic je nestojí a jako protihodnotu získávají řadu bonusů. Na prahu nové sezony své organizaci zajistili velkou reklamu po celé NHL. Natěšení přívrženců týmu plamenů ještě stoupne.

Calgary Flames - nové působiště Jaromíra Jágra pod drobnohledem
Video se připravuje ...

Hierarchie týmu se nenaruší, obdivovaný Čech přichází jako doplněk, který může zapadnout do skládačky, nebo nemusí. Ingredience, která v ideálu celý koktejl dochutí, v horším případě ji neovlivní.

Objednat si tohle zboží za miliony čtyři nebo pět, v kancelářích klubu by na sobě nejspíš diagnostikovali obavy, co z krabice rozbalí.

Takhle? Pohoda. Takhle je nervózní jen Jágr.

První dny, možná týdny, bude ústředním tématem v Calgary a okolí, tunami tlaku zasypané místní hvězdy Gaudreau či Monahan, kteří musí večer co večer předvádět kouzla, získají pověstný klid na práci. I díky tomu mohou slibněji nakopnout úvod ročníku a z něj pak dlouho těžit.

Na druhou stranu, přes všechna rizika spojená s nicotnou mzdou, není to tak, že by Flames nebrali Jágra vážně. Hráč ještě před přikývnutím hovořil s hlavním koučem, kdyby mu Glen Gulutzan negarantoval seriozní zacházení, nešel by do toho.

Předpokládá se, že i z uvažované třetí či čtvrté formace se druhý nejproduktivnější hráč historie NHL v dohledné době dostane do přesilovek. Od úspěšnosti ve speciálních jednotkách se odvine útočníkovo celkové vytížení a i postavení v týmu.

Jágr je pořád značka, stoprocentně šanci dostane a je opravdu jenom na něm, zda ji využije. Nepřeberné množství příležitostí nemůže čekat.

Ale kdo jiný by je měl využít, než on.

Jaromír Jágr se chystá na poslední angažmá v NHL
Jaromír Jágr se chystá na poslední angažmá v NHL

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud