Ondřej Škvor
28. října 2015 • 23:52

Tohle jméno je bez debat! Ano, Pavel Nedvěd se zasloužil o stát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prezident, kterýkoli, rozdá řády a medaile a hned se rozvine debata, jestli si to zrovna tenhle nebo tahle zasloužili. Některá jména skutečně mohou být sporná, v případě Pavla Nedvěda si ale můžeme s naprostou jistotou říct - pan prezident se trefil do černého.



Přitom před deseti lety, kdo by byl to řekl? Nedvěd se tou dobou právě nacházel v půli své dobrovolné reprezentační pauzy a Češi tomu příliš nerozuměli. „Italská primadona“, i kvůli své navenek uzavřenější povaze, se u nich (ani historicky) netěšila velké oblibě. Upřímně, mohla za to i média, jež na Nedvěda navalila nároky, jimž nemohl dostát.

Přitom Nedvěd už dlouho předtím, a vlastně pořád, pracoval na dobrém jménu České republiky. Ta předchozí věta zní hrozně a je to velké klišé, ale na málokoho sedne jako právě na něj. Nedvěd je totiž nejznámější českou osobností ve světě – srovnání nesnese Havel , Forman , Jágr ani další. Přitom osobností jednoznačně kladně přijímanou.

Dosáhl toho především díky své píli. Právě nekonečná dřina, v tréninku i v zápase, která ho spolu s nezpochybnitelným a mnohdy přehlíženým talentem vynesla na úplný vrchol v jeho oboru a která ho stála obrovské odříkání, se stala jeho hlavní zbraní.

Když se chce a hodně se pro to udělá, může člověk dojít až na úplný vrchol. To je Nedvědův největší odkaz, který hravě smázne dávné spory a pachutě.

Ano, Pavel Nedvěd se zasloužil o stát. Medaile mu sluší.

Mimochodem, deník Sport oficiálně navrhoval pro Nedvěda medaili už v roce 2009. Tehdy to nevyšlo, teď už ano. Jsme rádi.

Pavel Nedvěd dostal vyznamenání od prezidenta. Jako čtvrtý fotbalista
Video se připravuje ...

Pavel Nedvěd si po udílení státních vyznamenání podává ruku s dalším oceněným, hudebním a filmovým kritikem Antonínem J. Liehmem
Pavel Nedvěd si po udílení státních vyznamenání podává ruku s dalším oceněným, hudebním a filmovým kritikem Antonínem J. Liehmem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud