25. září 2016 • 11:47

Šest sekund od rekordu! Etiopan Bekele vyhrál Berlínský maraton

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Etiopan Kenenisa Bekele vyhrál Berlínský maraton ve druhém nejrychlejším čase historie 2:03:03. Trojnásobný olympijský vítěz z dráhy zaostal za dva roky starým světovým rekordem Dennise Kimetta z tradičně rychlé berlínské trati o šest sekund. Mezi ženami zvítězila jeho krajanka Aberu Kebedeová v čase 2:20:45.



Čtyřiatřicetiletý Bekele, světový rekordman na pět a deset kilometrů, porazil po nástupu v závěrečných dvou kilometrech dalšího z favoritů Wilsona Kipsanga. Bývalý keňský držitel světového rekordu na maratonské trati zaostal za aktuálním maximem 2:02:57 o 16 sekund. Třetí skončil další Keňan Evans Chebet.

"Můj čas je fantastický, ale jsem i trošku zklamaný, že to tak úplně nestačilo," řekl Bekele po svém dosud největším úspěchu na maratonské trati. V cíli mu jako první pogratuloval Kipsang, jenž stejně jako Bekele nestartoval v olympijském maratonském závodu v Riu. "Já jsem velice spokojený se svým osobním rekordem," řekl.

Sedmadvacetiletá Kebedeová vyhrála Berlínský maraton potřetí v kariéře po triumfech v letech 2010 a 2012. Nadvládu etiopských žen podtrhly Birhane Dibabaová a Ruti Agaová, které doběhly na dalších pódiových umístěních.

Rovinatý profil Berlínského maratonu rychlým časům nahrává. Světový rekord padl na zdejší 42.195 km dlouhé trati už desetkrát, sedmkrát se o zápis do historických tabulek postarali muži, třikrát tu rekord zaběhly žen. Letošního 43. ročníku se zúčastnilo více než 41.000 běžců ze 125 zemí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud