9. dubna 2017 • 17:08

Štybar sahal v Roubaix po triumfu, ve finiši slavné klasiky těsně prohrál

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český cyklista Zdeněk Štybar skončil na legendární jarní klasice Paříž - Roubaix těsně druhý, když ve finiši na velodromu těsně prohrál s Gregem van Avermaetem z Belgie. Štybarovi tak už podruhé unikl ceněný triumf z nejtěžšího jednorázového závodu s řadou úseků na kostkách, na kterých i letos došlo k několika ošklivým pádům.



Jednatřicetiletý Štybar byl druhý na "Pekle severu" i před dvěma lety. Dnes dojel na velodrom ve tříčlenné skupině uprchlíků a po taktickém vyčkávání, kdy vedoucí skupinku dokonce dojeli další dva závodníci, zaútočil Čech jako první. Van Avermaet však měl ve finiši více sil a vybojoval už čtvrté letošní vítězství v seriálu WorldTour, na takzvaných monumentech se dočkal poprvé v kariéře.

Štybar vedl ještě zhruba 50 metrů před cílem. S Van Avermaetem však prohrál o dvě délky kola a přišel o šanci vyhrát Paříž-Roubaix jako první český cyklista v historii.

"Jsem zklamaný, ale také spokojený, protože jsem do toho dal dneska úplně všechno a bojoval až do úplného konce," hlesl Štybar v televizním rozhovoru.

Zdeněk Štybar vedl ještě 50 metrů před cílem klasiky Paříž-Roubaix, pak ho ale přespurtoval Greg van Avermaet
Zdeněk Štybar vedl ještě 50 metrů před cílem klasiky Paříž-Roubaix, pak ho ale přespurtoval Greg van Avermaet

Štybar dlouho pomáhal belgickému kolegovi z Quick-Stepu Tomu Boonenovi, jenž se dnes loučil s kariérou a pomýšlel na rekordní páté vítězství v Roubaix. Český trojnásobný mistr světa v cyklokrosu na kostkách udával často tempo, držel se v popředí a Boonen pak nestačil.

Za svůj výkon však Štybar odměněn životním úspěchem spojeným s tradiční dlažební kostkou nebyl. Třetí skončil ve 115. ročníku nizozemský cyklista Sebastian Langeveld. Letošní závod byl nejrychlejší v historii, 257 kilometrů zvládli nejlepší za 5:41:07 hodiny, tedy průměrnou rychlostí 45,2 km/h.

Cyklistický jednodenní závod Paříž-Roubaix (WorldTour) - 257 km:
1. Van Avermaet (Belg./BMC Racing) 5:41:07,
2. Štybar (ČR/Quick-Step),
3. Langeveld (Niz./Cannondale),
4. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo),
5. Moscon (It./Sky) všichni stejný čas,
6. Démare (Fr./FDJ),
7. Greipel (Něm./Lotto),
8. Theuns (Belg./Trek-Segafredo),
9. Petit (Fr./Direct Energie),
10. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo) všichni -12.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud