25. dubna 2017 • 09:36

Scarponiho pohřbí v cyklistickém oblečení, obřadu se zúčastní i hvězdy

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na fotbalový stadion museli pozůstalí naplánovat pohřeb cyklisty Michele Scarponiho, aby se ho mohli zúčastnit všichni, kdo chtějí dát poslední sbohem bývalému vítězi Gira a závodníkovi Astany. Pochován bude dnes odpoledne v italském Filottranu, kde žil, smutečního obřadu se společně se sedmi tisíci dalších lidí zúčastní i největší hvězdy italské cyklistiky Vincenzo Nibali a Fabio Aru.



Michele Scarponi, který zemřel v sobotu brzo ráno při tréninku po srážce s nákladním vozem, bude pochován v cyklistickém oblečení. „Kolo bylo jeho životem,“ řekla jeho partnerka Anna Tommasiová listu Il Corriere della Sera.

37letého Scarponiho usmrtil místní řidič, který cyklistu přehlédl na křižovatce. „Známe se tady všichni velice dobře. Ztratil jsem syna, ale na něho (na řidiče) myslím taky,“ podotkl jezdcův otec Giacomo.

Scarponiho smrt o víkendu světem cyklistiky výrazně otřásla. Vincenzo Nibali věnoval kamarádovi vítězství na závodě v Chorvatsku, Alejandro Valverde přenechá veškeré svoje odměny z klasiky Lutych-Bastogne-Lutych rodině zemřelého. Závody začínaly minutou ticha, v Lutychu pak ještě dlouhým potleskem jezdců na startu.

V profesionálním pelotonu velmi uznávaný Scarponi měl příští pátek zahajovat Giro d’Italia jako lídr stáje Astana. V neděli měl proto odcestovat na Sicílii, aby tam zahájil finální přípravu. Ještě v pátek v devět hodin večer požadoval po sportovním řediteli svého týmu Giuseppem Martinellim časovkářské kolo, aby v okolí Etny mohl důkladně trénovat.

S Nibalim, který z Astany odešel do bahrajnského týmu, měli být na letošním Giru soupeři, ale přátelé nyní hodně připomínají fakt, že Scarponi měl výrazný podíl na Nibaliho vítězném Giru v loňském roce. Tam jako hlavní domestik obětavě závodil pro kolegu.

„Jeho přínos mimo silnici byl ale dvojnásobný,“ připomněl Martinelli. „S Vincenzem bydlel na pokoji, a kvůli tomu musel snést leccos. Vincenzo měl, řekněme to tak, svoje určité návyky. Michele se jim musel přizpůsobit. Jeho role byla jedinečná,“ uvedl sportovní ředitel Astany.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud