Martin Tomaides
19. září 2012 • 08:40

Dunajská cyklostezka, to je víc než tisíc kilometrů cyklistického ráje

TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak naložit s volným víkendem, když ho chci strávit s kolem a přemýšlím, kam to vlastně bude? Nejsem zrovna Jaroslav Kulhavý, abych si troufl vyjet do většího terénu, a také nemám tolik odvahy a nevyžívám se v čichání smogu, abych vyrazil na cyklostezky vedoucí skrze Prahu.  Jasnou volbou může v tu chvíli být Dunajská cyklostezka.



Populární cyklostezka se rozprostíra na obou březích řeky Dunaj a nabízí uživatelům více než 1200 kilometrů kvalitních cest.  Začíná v německém Donauschingen a končí až v maďarské Budapešti. Nejhezčí oblastí je ale údajně více než třísetkilometrová pasáž z německého Pasova do Vídně.

"A to přímo v tomto pořadí, stezka se totiž z německé strany celou dobu mírně svažuje, " řekla s úsměvem redakci iSportu Petra Riffertová, manažerka, starající se o turismus v okolí Horního Rakouska.

Mapa Dunajské cyklostezky.Foto cycling.blogspot.com

Za rok 2011 využilo stezku více než 600 tisíc lidí. Tratě jsou čisté a široké, nenarušují přírodní scenérii a nemusí se na nich bát starší generace, ani náročnější mládí. Celou trasu z Pasova do Vídně například každý rok zvládne projet 50 tisíc cyklistů. A Rakušané své hosty hýčkají, cesty jsou předpisově a přehledně značeny. O údržbu se stará samotné Horní Rakousko.

"Kolem cest je připraveno na 4000 informačních tabulek, přes 165 odpočinkových míst a nespočet vyhlídek. K dispozici jsou také hotely a restaurace s bezpečnými úschovnami kol a každých přibližně 30km jsou u stezky mapy okolí," dodává jedním dechem Riffertová. Velkou výhodou také je, že z více než 90% stezky míji klasickou dopravní komunikaci.

Snahu o dobrý pocit svých návštěvníků ocenil také ADFC (Všeobecný německý cyklistický klub), který se nerozpakoval a stezce přiřadil čtyři hvězdičky z pěti možných.

Kromě cyklistiky nabízí okolí i plno ostatních atrakcí.Foto Martin Tomaides (iSport.cz)

Komu nestačí klasické kolo, může si vyzkoušet hit posledních let - elektrokolo. Tento populární cyklistický element pomůže zkrátit každou trasu, zpříjemní jízdu a dovolí relaxovat, především těm méně zdatným. Zápůjčka se většinou pohybuje okolo 30 Eur na den.

Výletem do Horního Rakouska se zkrátka nedá nic zkazit a pro Čechy příjemně dosažitelná oblast ukojí sportovní chutě mladších až po ty nejstarší.

 Co to je elektrokolo?

Elektrokolo je skvělý městský dopravní prostředek. Na tomto přístroji je nutno neustále šlapat, ale podpora elektropohonu je díky výkonným bateriím dostatečná na zdolání veškerých překážek.

Mapa Dunajské cyklostezky.
Mapa Dunajské cyklostezky.

Články odjinud


Články odjinud