25. června 2015 • 17:58

ÚLEVA. Velká cena Brna se pojede, vstupenky znovu v prodeji

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Motocyklová Velká cena se v Brně pojede, rozhodla promotérská společnost Dorna. Pořadatel závodu Automotodrom Brno ještě dnes znovu spustí předprodej vstupenek, který v úterý zastavil, řekl ČTK mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.



Závod byl ohrožen kvůli tomu, že Automotodrom má vůči Dorně neuhrazené závazky. Žádal proto o pomoc veřejný sektor. Ačkoliv stát, Jihomoravský kraj a město Brno chtějí Grand Prix zachránit a slibují finanční podporu, zatím se všechny strany nedokázaly dohodnout tak, aby Dorna měla jistotu, že Automotodrom letošní ročník finančně zajistí. Přesto chce, aby se mistrovství světa silničních motocyklů v Brně jelo.

Automotodrom čekal, zda v úterý schválí mimořádnou padesátimilionovou dotaci na záchranu Grand Prix město Brno. Když o ní zastupitelé ani nehlasovali, zastavil předprodej vstupenek a oznámil Dorně, že nemá peníze na zajištění závodu. "Automotodrom nás požádal o zrušení letošního závodu. Dorna se ale domnívá, že by to nebylo v zájmu Mezinárodní motocyklové federace, týmů, sponzorů ani Automotodromu. S Automotodromem se proto dohodla na dodržení stávající smlouvy, podle které se Grand Prix letos konat bude," uvedla Dorna v prohlášení. "Postoj Dorny respektujeme a jsme rádi, že to pro nás nedopadlo horším řešením. Ceníme si toho, že zůstala možnost získat veřejné peníze a závody zachránit i na další roky," řekl Smetana.

Dorna zároveň informovala o tom, že je možné, že by se závod v Brně konal i v příštích letech. Podmínkou je úhrada závazků za roky 2014 a 2015 a také to, aby se Automotodrom dohodl na veřejné podpoře pro rok 2016 ještě před letošní Grand Prix, která je v plánu v polovině srpna. Pokud se tak nestane, Velká cena letošním jubilejním 50. ročníkem v Brně skončí. "Kromě toho Dorna trvá na tom, že v případě dalších konání nebude garantem závodů Automotodrom Brno, ale instituce disponující veřejnými zdroji. Automotodrom tuto podmínku akceptoval a role garanta se vzdává," uvedl Smetana.

Náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL) je ráda, že se letošní ročník pojede. "Není tajemstvím, že jsme se snažili Velkou cenu zachránit i za cenu zvýšených nákladů. Je to rodinné stříbro, které dělá Brnu reklamu. A má také velký ekonomický dopad," řekla ČTK Liptáková. Podle ní i kdyby Česká republika zaplatila celý zalistovací poplatek ve výši přes 70 milionů korun, kvůli kterému je závod podle Automotodromu prodělečný, pro stát by byla akce výdělečná. "Jen na daních z Velké ceny dostane 200 milionů v prvním sledu. Proto se určitě budeme snažit najít cestu k tomu, aby se mohly jet i další ročníky. Musíme se s krajem a státem domluvit tak, aby měla Dorna jistotu, že na závody budou peníze," uvedla Liptáková.

Radost má i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který se do situace kolem Velké ceny vložil už v loňském roce. "Těší mě, že Dorna dává Grand Prix České republiky v Brně šanci pro letošní rok a snad i další ročníky," uvedl pro ČTK Hašek. Má zájem, aby se v závodech pokračovalo i nadále. "Základem musí být rozum a ten velí dohodnout se napříč veřejným sektorem s Dornou a Automotodromem," dodal Hašek.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud