17. února 2014 • 09:31

Přitížila Schumacherovi kamera na hlavě? Měla mu rozbít helmu

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyšetřování nehody Michaela Schumachera, který se na konci loňského roku vážně zranil při lyžování ve francouzských Alpách, se posunulo do další fáze. Policie se nyní podle informací britského tisku zaměřila na zjišťění důvodu, proč se rozbila závodníkova helma. Zároveň oznámila, že nevyšlo najevo žádné porušení zákona.



Doposud poslední oficiální vyjádření od policie k Schumacherově nehodě přišlo před měsícem. Úřady tehdy popřely, že by slavný Němec přehnaně riskoval. "Šlo o rychlost zkušeného lyžaře v obtížném terénu," popsal tehdy jeho počínání na svahu v Méribelu jeden z vyšetřovatelů Benoit Vinneman.

K tomuto závěru došel se svými kolegy díky záznamu z kamery, kterou měl bývalý úspěšný závodník formule 1 připevněnou na helmě a která celý incident natočila. Nyní se však ukazuje, že tato skutečnost mohla Schumacherovi ublížit.

Právě kamera totiž mohla způsobit, že se Schumacherova helma při pádu rozletěla na kusy a nesplnila tak dostatečně svou ochrannou funkci. Podle britského tisku v těchto dnech policisté ověřují právě tuto variantu.

"Úplně se rozlomila. Jedna analýza už proběhla a materiál byl v pořádku. Ale proč se tedy roztříštila při pádu?" cituje deník The Telegraph zdroj blízký vyšetřování. "Roli mohla hrát právě kamera. Proto se v laboratoři zjišťuje, jestli helmu nějak oslabila."

Testy provádějí technici vyhlášené lyžařské akademie ENSA v Chamonix, výsledky by měly být oznámeny během dneška. Ostatní Schumacherova výbava byla v pořádku, sedminásobný mistr světa ve formuli 1 měl nové lyže i kvalitní vázání.

I rozbitá přilba byla však pro záchranu života kriticky důležitá. "Kdyby ji neměl vůbec, tak bychom tu nebyli," přiznal na tiskové konferenci krátce po Schumacherově převezení do nemocnice v Grenoblu jeden z ošetřujících lékařů Jean-Francois Payen.

Sportování s přenosnou kamerou není nic neobvyklého. Rozšířené je například i na olympiádě v Soči, nejen svou zlatou jízdu si takto zaznamenávala i česká snowboardistka Eva Samková .

Policie nikoho neobviní

Francouzské státní zastupitelství, které vyšetřuje nehodu na lyžích Michaela Schumachera, vyloučilo, že by byl v tomto případu spáchán nějaký trestný čin. Úřad v Albertville dnes uvedl v oficiálním prohlášení, že "nevyšlo najevo žádné porušení zákonů".

Státní zástupce Patrick Quincy už začátkem ledna zveřejnil, že za pád pětačtyřicetileté legendy formule 1 na neupravené části sjezdovky v Méribelu nemohla vysoká rychlost. Také značení kamenitého úseku podle nich odpovídalo předpisům. Tyto závěry nyní další vyšetřování potvrdilo.

Schumacher je v kómatu od 29. prosince, kdy se při pádu na lyžích udeřil do hlavy o kámen. V nemocnici v Grenoblu absolvoval dvě operace mozku. Od konce ledna lékaři snižují dávky léků, které udržují Schumachera v umělém spánku.

Podobnou kameru měl na helmě v okamžiku tragické nehody také Michael Schumacher
Podobnou kameru měl na helmě v okamžiku tragické nehody také Michael Schumacher

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud