Martin Hašek
13. srpna 2012 • 19:00

TOP 10+1 nejúžasnějších českých momentů na olympiádě v Londýně

Autor: Martin Hašek, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | Deset medailí mohli slavit při olympiádě v Londýně čeští sportovci. Fanouškům tak připravili nezapomenutelné zážitky, navíc se úspěchy zapsali do historie českého sportu. Úspěšnější byla na OH od vzniku samostatného státu jen výprava v Atlantě a to o jeden bronz. Připomeňte si nejlepší okamžiky českých barev v Londýně.



V úvodu českým barvám medaile unikaly, nakonec se ale po triumfu bikera Jaroslava Kulhavého zakulatila sbírka cenných kovů na rovnou desítku.

„Z našich výsledků cítím určitou euforii,“ hodnotil výsledky českých sportovců předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

„Já jsem si dával laťku úspěšnosti na šesti medailích, aby byla dodržená úroveň z Pekingu. Je krásné, že se to překonalo,“ dodal.

Podívejte se na nejlepší fotky české radosti:

Mirka se dočkala za vítězství mnoha polibků
Mirka se dočkala za vítězství mnoha polibků

Na úspěchy sportovci dosáhli i přesto, že český sport v poslední době přišel o příjmy ze zkrachovalé Sazky a sport prohrál i bitvu o výnosy z odvodů loterijních společností.

„Sportovci nastupují v generacích. Když vláda sebere miliardu, efekt se objeví za deset, patnáct let,“ upozornil místopředseda ČOV Jiří Kejval.

Za úspěchy českých barev stály často silné lidské příběhy. Třeba skifařka Knapková dosáhla na zlato i natrženým pilovitým a mezižeberním svalem.

„Já jsem nadšený. Nemáme to postavené na jednom, dvou sportech. V rámci možností, které máme, jsou výsledky úžasné,“ doplnil Kejval.

MOMENTY, KTERÉ BRALY DECH

ZLATO

Česká skifařka vyválčila pro Česko první zlato z letošní olympiády Česká skifařka vyválčila pro Česko první zlato z letošní olympiádyFoto Michal Beránek (Sport)
MIROSLAVA KNAPKOVÁ
Veslování – skif

Bolestivé
Příběh odhodlání a vůle ohromil olympiádu. Knapková se pro zranění v oblasti žeber málem odhlásila, nakonec se ale dokázala vyburcovat a v bolestech předvedla strhující jízdu. O jejím vítězství nebylo pochyb, česká skifařka si ho přivlastnila dominantním způsobem.

Nechtěla jsem se radovat předem, přiznala po závodě Špotáková. Pak ale už popuzdila uzdu emocím naplno Nechtěla jsem se radovat předem, přiznala po závodě Špotáková. Pak ale už popuzdila uzdu emocím naplnoFoto Michal Beránek (Sport)
BARBORA ŠPOTÁKOVÁ
Atletika – oštěp

Klidné
Tak klidný závod oštěpařek na velké akci atletika nepamatuje, Špotáková obhájila zlato z Pekingu hned prvním hodem. Navíc by vyhrála každým ze čtyř svých platných pokusů. Výkon 69,55 je dobrou vizitkou olympijské šampionky, je to nejdelší pokus sezony.

Český moderní pětibojař David Svoboda se raduje ze zisku zlaté olympijské medaile Český moderní pětibojař David Svoboda se raduje ze zisku zlaté olympijské medaileFoto Michal Beránek Sport
DAVID SVOBODA
Moderní pětiboj

Explozivní
Někdejší juniorský mistr světa dal zapomenout na zklamání z Pekingu, kde si neporadil s koněm Chun-chunem. V Londýně výborně šermoval a zaplaval osobní rekord. V běhu se střelbou bojoval s Číňanem Čung-žung Cchaanem, toho v závěrečném kole předběhl a triumf už si vzít nenechal.

Šampion! Jaroslav Kulhavý vyhrál závod horských kol Šampion! Jaroslav Kulhavý vyhrál závod horských kolFoto EPA
JAROSLAV KULHAVÝ
Cyklistika - cross country

Strhující
Přestože se mu letos nedaří tolik jako vloni, na drsné olympijské trati zlomil Švýcara Schurtera, který od něho převzal jeho dominanci v sezoně. Skvělý Kulhavý diktoval tempo, v posledním kole zůstal s Schurterem na čele osamocen a dvě zatáčky před cílem ho nechal za sebou. Fantastická tečka za olympiádou!

STŘÍBRO

První medaile pro Českou republiku si zaslouží oslavu s českou vlajkou! První medaile pro Českou republiku si zaslouží oslavu s českou vlajkou!Foto Michal Beránek (Sport)
VAVŘINEC HRADILEK
Vodní slalom – kajak

První
Fanoušci objevili nového sportovního hrdinu. Hradilek pro ně zůstane tím, kdo nejen prolomil vlnu neúspěchů a načal medailovou sklizeň, ale zapsal se taky do jejich srdcí spontánností a otevřeností. Na jeho fantastickou jízdu stačil zareagovat jen Ital Molmenti, i tak ale s „Vávrou“ slavila celá republika.

Ondřej Synek se chlubí svojí stříbrnou medailí z olympijského závodu Ondřej Synek se chlubí svojí stříbrnou medailí z olympijského závoduFoto Michal Beránek (Sport)
ONDŘEJ SYNEK
Veslování – skif

Hrdé
Stříbro označil Synek za malé vítězství, jeho věčný rival Mahé Drysdale mu nic nedovolil. V obtížných podmínkách za velkého větru si Synek nechával poslední zbytky sil na závěrečnou pětistovku, kde plánoval zaútočit, k tomu však nedostal šanci. Se stříbrem v kapse spěchal skifař domů, kde čekal narození syna.

Holky H+h ochutnaly jak chutná stříbro Holky H+h ochutnaly jak chutná stříbroFoto Reuters
ANDREA HLAVÁČKOVÁ, LUCIE HRADECKÁ
Tenis – čtyřhra

Maximální
Sehrané kamarádky navázaly na svoje finále z nedávného Wimbledonu a na stejném místě se znovu postavily do boje o titul, v sestrách Williamsových ale měly přetěžké soupeřky. Stříbro akceptovaly jako maximum svých možností, Američanky na turnaji dokázaly ohrozit nejvíc ze všech, ale ani na zisk setu to nestačilo.

BRONZ

České bronzové překvapení Adéla Sýkorová. České bronzové překvapení Adéla Sýkorová.Foto ČTK
ADÉLA SÝKOROVÁ
Střelba - malorážka 3x20 ran

Nečekaný
Se střeleckou medailí česká výprava počítala, ale že si ji pověsí na krk dosud téměř neznámá Adéla Sýkorová, to byl šok. Studentka ze Zlína parádně zastoupila Kateřinu Emmons, která se nedostala z kvalifikace, a po zlatu z loňské univerziády má i olympijský bronz.

To byla dřina, ale stála za to. Čtyřkajak má bronz! To byla dřina, ale stála za to. Čtyřkajak má bronz!Foto Michal Beránek (Sport)
HAVEL, TREFIL, DOSTÁL, ŠTĚRBA
Rychlostní kanoistika - čtyřkajak, 1000 metrů

Uspokojující
Hlavně pro Jana Štěrbu byl bronz velkou satisfakcí. Trápil se s dopingovým obviněním, až pár dní před závodem ho arbitráž pustila na start. Podobně čtyřkajak finišoval i na trati - ve finiši zdolal Slováky a odrazil nápor Němců.

Zuzana Hejnová si užívá svou první seniorskou medaili z velké akce Zuzana Hejnová si užívá svou první seniorskou medaili z velké akceFoto Michal Beránek (Sport)
ZUZANA HEJNOVÁ
Atletika - běh, 400 metrů

Bravurní
Skvělý čas 53,38 a vstup mezi naprostou špičku. Hejnová zlomila chmurné časy, v nichž se jí držela smůla, a doběhla si pro bronz. Pětadvacetiletá rodačka z Liberce vybojovala pro českou atletiku první běžeckou medaili od výkonu Jarmily Kratochvílové z Moskvy 1980.

BONUSOVÝ MOMENT

ŠTĚPÁNKA HILGERTOVÁ
Kanoistika

Dojemný
Zkušená česká závodnice startovala na své šesté olympiádě. Neměla medailové ambice a nakonec na cenný kov nedosáhla. I čtvrté místo však určitě není dvojnásobnou olympijskou vítězku Hilgertovou zklamáním.

Štěpánka Hilgertová při tréninku na olympijském kanále Štěpánka Hilgertová při tréninku na olympijském kanáleFoto ČTK

Krůček od stupňů vítězů skončila další skupina českých reprezentantů. Čtvrté místo brala kromě Hilgertové také střelkyně Kateřina Emmons a oštěpař Vítězslav Veselý. Pátou příčku obsadili kanoista Stanislav Ježek, plážové volejbalistky Kristýna Kolocová, Markéta Sluková a kanoisté Jaroslav Radoň, Filip Dvořák. Šesté místo pak obsadil střelec Jan Sychra a skokanka o tyči Jiřina Ptáčníková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud