7. března 2014 • 19:12

Putin zahájil v Soči paralympiádu, ukrajinský vlajkonoš nastoupil sám

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Soči byly zahájeny XI. zimní paralympijské hry. Otevírací formuli pronesl stejně jako před měsícem při ZOH ruský prezident Vladimir Putin. Sportovní akce pro handicapované sportovce z 45 zemí potrvá do 16. března a odehraje se ve stínu politického konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.



Bojovat se bude o 72 sad medailí v alpském a klasickém lyžování, biatlonu, snowboardingu, sledge hokeji a curlingu.

Slavnostního nástupu na stadionu Fišt se zúčastnily všechny výpravy. Ta  ukrajinská, která několik hodin před zahájením paralympiády oznámila, že nebude kvůli krizi na Krymu hry bojkotovat, ovšem jako tichý protest čítala pouze vlajkonoše Michaila Tkačenka.

Ukrajinští sportovci jsou také kdykoliv připraveni Soči opustit. "Pokud se konflikt vyostří nebo bude pokračovat intervence na území naší vlasti, bůh chraň horšího, nebudeme tady moci zůstat," uvedl šéf ukrajinského paralympijského svazu Valerij Šuškevič.

Ceremoniál se před zraky předsedy MOV Thomase Bacha a šéfa mezinárodního paralympijského výboru (IPC) Philipa Cravena obešel bez dalších protestů. Pouze členové dvou týmů (Řecka a Číny) ale mávali vedle svých i ruskými vlaječkami.

České paralympioniky přivedl na plochu stadionu v roli vlajkonoše lyžař Stanislav Loska. Výpravu tvoří 18 sportovců, z nichž většinu tvoří tým sledge hokejistů.

Jejich první zápas proti Norsku sledujte v sobotu od 6.30 ONLINE zde »

Ruský prezident Vladimír Putin zdraví návštěvníky slavnostního zahájení paralympijských her v Soči
Ruský prezident Vladimír Putin zdraví návštěvníky slavnostního zahájení paralympijských her v Soči

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud