14. února 2014 • 05:00

Rusové neříkají pravdu. Bauer se zlobí: Patnáctka je kratší o kilák

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘIMO ZE SOČI | Klasická patnáctka je jeho velký trumf. Běžce na lyžích Lukáše Bauera ale před prvním závodem na olympiádě v Soči zlobí, že zdejší tratě nejsou přesně vyměřeny. Podle jeho výpočtů bude dnešní patnáctka minimálně o kilometr kratší, než by být měla.



Je to závod proti chronometru, v němž rozhodují setinky sekundy. Tratě v olympijském areálu Laura však podle Bauera neodpovídají patnáctikilometrové délce.

„Trochu mě mrzí, že patnáctka, která má být patnáctka, je jenom 13,8 kilometru,“ říká Bauer. „Na nejdražších Hrách v dějinách jim nezbylo na to, aby byla patnáctka aspoň 14,6, nebo 14,8, což jsou normální tolerance.“

Mužské běžkařské soutěže se na nejvyšší úrovni vypisují na standardizovaných tratích, kam patří sprinty, závody na patnáct kilometrů s intervalovým startem, třicetikilometrové skiatlony a maratony na padesát kilometrů.

Talismany od dětí zůstaly doma. Chtěl jsem být lehčí, říká Bauer
Video se připravuje ...

Běžně se stává, že skutečné vzdálenosti se od čísel na papíře trochu liší. Tentokrát je ale rozdíl výraznější. Ačkoli podle oficiálních údajů měří trať, která používá dvakrát červený pětikilometrový okruh a jednu modrou pětku 14 931 metrů.

„Oficiálně je to kratší o pár metrů. Ale my jsme tam jezdili a je to kratší asi o kilák,“ říká vedoucí českého běžkařského týmu Lukáš Sacher. „Já nevím, jak to mají změřené. Mají certifikované tratě od FIS, ale rozcházejí se s našimi gépéeskami. Ty já nemůžu vzít jako validní údaj.“

Profil Bauerovi vyhovuje


Pokud by trenér Miroslav Petrásek nebo sami závodníci chtěli proti současnému stavu oficiálně protestovat, Sacher je připraven věc řešit.

„Pokud to Lukáš bude chtít, nadhodím to na poradě. Zatím Lukáš ani trenér nepřišli,“ říká Sacher. „Tratě jsou velmi těžké, takže si nemyslím, že by byly příliš krátké a vyhráli by sprinteři.“

Pro Bauera není důležitá ani tak délka trati, jako systém závodu a také profil. Je totiž excelentní klasik s výtečnou technikou ve stopě. Tratě v areálu Laura jsou v lehkém rozporu se současným trendem. Kopce nejsou tak strmé, ale spíš táhlé.

Padesátka má 44 kilometrů


Závodníky to bude nutit lyžovat, a ne se jen sápat do kopců stromečkem. A to právě Bauerovi sedí. Jeho dalším trumfem je intervalový start. Patří totiž k borcům, kteří jsou schopní si v boji časem rozvrhnout tempo a vydat ze sebe to nejlepší.

„Každý bere, že olympiáda je vrchol sportovního snažení. Kde jinde by měla být patnáctka jako patnáctka. Ale je to jen povzdech, v žádném případě rozladění,“ vysvětluje Bauer.

„Řeknu vám úplně na rovinu, že v posledním kopci budu strašně rád, že budu těsně před cílem. Neberu to jako výhodu, nebo nevýhodu. V Kuusamu byla desítka a tu jsem vyhrál. V Lillehammeru jsem byl na patnáctce devatenáctý. Tak bych skoro mohl být raději, že je to kratší. Ale když jsem si spočítal, kolik pak najedeme na padesátce, vyšlo mi, že to bude 44 kilometrů. Co už mi přijde jako docela velký rozdíl…“

Online za závodu sledujte od 11:00 na iSport.cz.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud