Jiří Punčochář
24. října 2014 • 16:45

Volejbalistkám šlo o život! Za jízdy jim začala hořet dodávka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Obrovské štěstí měly volejbalistky extraligového týmu SG Brno, kterým po cestě na čtvrteční zápas do Šternberku začalo za jízdy hořet auto. Z tranzitu, v němž jelo osm hráček a řídil ho jejich trenér Marek Meriač, se jim včas podařilo utéct, z vozu zůstala jen ohořelá konstrukce. Škoda je za necelých 600 tisíc korun, hlavní však je, že se kromě škod na majetku nikomu nic nestalo.



Z velkého šoku se probírají mladé brněnské volejbalistky. Místo dramatických chvil na palubovce musely ve čtvrtek čelit daleko ožehavějším problémům.

VIDEO: Hašiči měli s hořící dodávkou do dělat

„Jeli jsme právě v zúžení, v místech, kde je obousměrný provoz. Najednou se rozsvítila kontrolka, po nějakých dvou vteřinách elektronika vypnula auto a to přestalo reagovat. Hledal jsem rychle prostor, kde tranzit odstavit, sjel jsem za krajnici a na displeji viděl chybu motoru. To už se z přední části auta kouřilo, následně vyšlehly plameny. Okamžitě jsem dal hráčkám pokyn vystoupit a jít ven do bezpečné vzdálenosti,“ popsal událost trenér Marek Meriač.

Z auta před tranzitem rychle vyběhl jeden řidič s hasícím přístrojem a začal volejbalové výpravě pomáhat, krátce poté se k němu přidali ještě další dva muži z nákladního automobilu. „Všem třem bych chtěl moc poděkovat. Neznám bohužel jejich jména, ale velmi si jejich duchapřítomnosti cením,“ řekl trenér.

Z motoru šlehaly plameny

Ve stejné chvíli si něčeho neobvyklého začala všímat posádka napřed jedoucího auta s další částí týmu SG Brno. Asistent trenéra Zdeněk Sklenář z něho ve zpětném zrcátku tranzit za sebou kontroloval. Pak se mu ztratil z dohledu.

„Volali jsme na mobil jedné z hráček, která nám oznámila, že jsou na poli, z motoru šlehají plameny a několik lidí se snaží motor uhasit. Bohužel ani tři hasící přístroje na to nestačily. Ve větru se oheň šířil dál,“ řekl Sklenář.

Trenér volal na linku 112, hasiči přijeli rychle. Do deseti minut bylo po požáru a za krajnicí zůstaly jen ohořelé trosky. Vozidlo přitom mělo technickou kontrolu. Oheň se podle vyšetřovatelů mohl rozšířit z pravé přední strany, kde je palivové čerpadlo.

„Největší žár šel odtud, lité disky se totálně roztavily. Naproti tomu levá zadní strana nebyla až tak extrémně poškozená,“ pozoroval Sklenář.

Hráčky přišly o všechno

Volejbalistky přišly téměř o všechno. Dresy, osobní věci, doklady, telefony… zachránit se podařilo jen jeden dres a jedny trenýrky. Škoda činí asi půl milionu korun na tranzitu a dalších 80 tisíc na vybavení hráček.

„Na tom tolik nesejde. Člověk si uvědomí, že to mohlo dopadnout i jinak. Že vlastně mohlo jít i o život,“ ulevil si trenér. „Dva chlapi z náklaďáku se snažili u tranzitu otevřít zadní dveře a vybrat věci hráček. Nešlo to a já jim říkám, kašlete na to, vždyť to nemá cenu, co kdyby to bouchlo,“ pokračoval kouč.

V pátek viděl hráčky na tréninku a musel ocenit, jak rychle se s otřesem vyrovnaly. V sobotu je čeká další extraligový zápas, nastoupí v Brně proti Královu Poli. Ještě v pátek dostaly nové dresy a sportovní soupravy, aby měly v čem hrát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud