11. prosince 2017 • 21:31

Samková měla zevlovací den, teď čeká masakr. Pěkně to frčí, říká o trati

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snowboardkrosařce Evě Samkové začíná hlavní část olympijské zimy. V nejvýš položeném alpském středisku ve francouzském Val Thorens v pondělí jen z okna pozorovala sněhovou bouři. Ve středu se ale chystá na kvalifikaci i závod Světového poháru. A trať se jí líbí. „Vypadalo to, že to pěkně frčí,“ vypozorovala z jízd skikrosařů.



Eva Samková má už za sebou dva závody v argentinském Cerro Catedral, kde se v závěru léta usadila na průběžném třetím místě Světového poháru. Teď ji ve výšce 2300 metrů nad mořem čeká pořádná zkouška.

Val Thorens je klasickým místem skikrosových závodů, snowboardcrossový Světový pohár se ale tady pojede poprvé.

„Trať bude dlouhá, skoro minutu třicet a jsme dva tisíce tři sta nad mořem, takže to bude docela masakr,“ říká Samková. „Ale trať vypadá hezky. Je poměrně úzká. Podle záběrů ze skikrosového závodu se mi velice líbila. Vypadalo to, že to pěkně frčí.“

Ve Val Thorens jsou spolu se Samkovou také Vendula Hopjáková, Sára Veselková, Kateřina Louthanová, Jan Kubičík a Radek Vinter. Reprezentační trenér Marek Jelínek z šesti závodníků vybere pětici, která se zúčastní úterní kvalifikace. Závod je naplánován na středu.

 „Evka je na tom fyzicky dobře. Naštěstí se nám podařilo dobře pracovat s jejím zdravím a neproběhly žádné podzimní nemoci,“ pochvaluje si Jelínek. „Myslím, že se na to těší, trať by jí mohla vyhovovat. Je tam hodně dlouhá první rovinka. I přes její malý handicap na startu ho může krásně eliminovat a do první zatáčky dorazit jako první.“

Závodníci doufají, že se na trať poprvé dostanou při úterním tréninku. Zatím na ni nemohli kvůli přestavbě ze skikrosové dráhy, v pondělí pak hledali náhradní program kvůli mlze a vánici.

„Dneska měl být původně trénink. Ale protože za poslední dva dny napadl metr sněhu a hodně fouká, dnes se zrušil trénink,“ líčí Samková. „Válet se před závodem samozřejmě není úplně dobré. Ráno jsem byla na běhátku, odpoledne jsem byla cvičit s fyzioterapeutem. Jinak koukáme za okno, jak tam šíleně kydá a fouká k tomu.“

Úterní předpověď skýtá naději na uskutečnění úterního tréninku a v plánu je zatím i kvalifikace.

„Doufám, že nám valthorenský Krakonoš umožní aspoň trénink. Bude tady veliká zima. Trať je velmi dlouhá, je nejdelší za posledních pár let. Bude to těžká zkouška pro závodníky,“ říká Jelínek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud