4. března 2010 • 13:40

Řezáč se po roce opět vrací na Vasův běh

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni říkal, že už se nevrátí, jenomže rok se s rokem sešel a dálkový běžec Stanislav Řezáč opět míří do Švédska, aby se postavil na start Vasova běhu a bojoval o vysněný triumf.



"Kdo vyhraje Vasův běh, zapíše se do historie běžeckého lyžování," uvedl Řezáč v tiskové zprávě před svojí jedenáctou účastí v závodu ze Sälenu do Mory, který měří 90 kilometrů a běží se klasicky.

"Je to legendární běh, nejslavnější na světě. Pro nás dálkové běžce na lyžích ten nejprestižnější," konstatoval člen Patria Direct Teamu. I to rozhodlo, proč ještě změnil názor. "Říkal jsem, že už se tam nevrátím, že je to moc extrémní závod. Ale zase jsem zpátky a ptám se sám sebe, jak mě mohlo napadnout, že bych zase nejel."

Jeho maximem jsou dvě třetí místa. Poprvé v roce 2003, kdy byl dvě vteřiny od výhry. A loni. "Já ten Vasák, sakra, nikdy nevyhraju!" ulevil si tehdy po doběhu.
Loňský úspěch mu ale vlil novou energii do žil. Sice se mu nepovedlo dostat na olympiádu do Vancouveru, ale jeho životem jsou "laufy" (dálkové běhy) a výhrou ve Vasově běh by se stal legendou. "Chci být zase do třetího místa. Cítím, že bych mohl mít lepší formu. Sen o vítězství je sice teď moc vzdálený, ale uvidí se až na trati, deset kilometrů před cílem. Ale samozřejmě bych chtěl vyhrát," řekl.

Trénoval v Ramsau a cítí se dobře připravený. A bude se moci spolehnout na širší podpůrný tým. To je důležité především kvůli občerstvení. První půlku závodu zvládne sám, ale v závěru je nutné pít každé dva tři kilometry. "Jinak vám dojdou síly ještě před koncem. Proto budu mít i velký doprovod - jedou se mnou táta s mámou, kamarád, ještě budu chtít sehnat další lidi na místě, abych měl v závěru co nejvíce možností se občerstvit," řekl šestatřicetiletý běžec.

Vasův běh podle Řezáče začíná až po půlce závodu. Prvních 45 kilometrů jedou ti nejlepší na 75 procent. Tempo se rozjede na další dvacítce. "A finišuje se na posledních dvaceti kilometrech, kde už je to snad na sto dvacet procent. To se jede v šíleném tempu. Kdo zavrávorá, komu se udělá trochu nevolno, končí," řekl Řezáč.

K favoritům patří domácí Daniel Tynell a Oskar Svärd, kteří se na Vasův běh speciálně připravují. Útok na vítězství ale vyhlásil rovněž bývalý skvělý běžec Thomas Alsgaard z Norska.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud