19. dubna 2015 • 13:41

Češky jsou opět ve FINÁLE! Kvitová přidala rozhodující bod

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky opět postoupily do finále Fed Cupu a mají šanci soutěž vyhrát počtvrté během pěti let. Jejich soupeřkami budou v listopadu Rusky. Obhájkyně titulu posunula do dalšího boje o stříbrný pohár Petra Kvitová, která dnes porazila Caroline Garciaovou dvakrát 6:4 a získala vítězný bod. Domácí tým v semifinále v Ostravě porazil Francii 3:1.



Finále se bude hrát 14. a 15. listopadu a české tenistky budou mít výhodu domácího prostředí. Ruský výběr, z kterého se v týdnu omluvila hvězda Maria Šarapovová, rozhodl semifinále s Německem až v závěrečné čtyřhře a zvítězil 3:2.

Pod vedením kapitána Petra Pály vyhrály tenistky Fed Cup v letech 2011, kdy porazily ve finále právě Rusko, 2012 a 2014. "Největší gratulace patří holkám, kdyby nebyly tak dobré hráčky, tak se tam těžko dostaneme a uspějeme," řekl Pála České televizi. K utkání s Francií dodal: "Vypadá to, že to bylo snadné, ale bylo to těsné."

Hlavní strůjkyní českých úspěchů je Kvitová . "Není to úplně špatný výsledek, hodně týmů o to bojuje. Doufám, že budeme hrát doma a zase se ukážeme českým divákům a dopadne to podobně jako loni," řekla světová čtyřka.

Petra Kvitová se raduje v zápase s Caroline Garciaovou
Petra Kvitová se raduje v zápase s Caroline Garciaovou

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu má soutěž družstev ráda, což dokázala také tentokrát. Na kurty se vrátila po téměř dvou měsících, které se vzala na odpočinek, a vyhrála oba své zápasy, což dokázala již podesáté v kariéře.

V sobotu Kvitová zdolala Kristinu Mladenovicovou 6:3, 6:4 a v dnešním souboji s Garciaovou hrála ještě o něco lépe. V obou setech šla jako první do brejku shodně ve třetí hře. V úvodní sadě sice přišla o podání v šestém gamu, ale vzápětí znovu prolomila Francouzce servis a náskok už udržela. "Je to souboj, kdo dřív zatlačí a zatím se to Petře daří líp. Zatím dobře servíruje," řekl kouč Kvitové David Kotyza.

Ve druhém setu Garciaová vyhrála čistou hrou první game, ale pak k radosti zaplněného hlediště vládla levačka domácí hvězdy. Kvitová získala pět her v řadě a mířila za výhrou. Tu ještě soupeřka o něco oddálila, když začala maximálně riskovat a snížila na 5:4. Kvitová pak ale při svém podání zápas razantně ukončila a připsala si jubilejní pětadvacátou fedcupovou výhru ve dvouhře.

"Bylo to těžké. Hrála výborně, ale jsem ráda, že jsem to zvládla rychleji a ne s takovými nervy," hodnotila Kvitová zápas s 29. hráčkou světa. "Máme stejně založenou hru na rychlých míčích. Soustředila jsem se na servis, hned po něm se snažila do toho chodit, hrát rychle a diktovala jsem tempo hry," řekla.

První bod utkání s Francií získala v sobotu Lucie Šafářová , která utekla jednadvacetileté Garciaové z pěti mečbolů a vyhrála 4:6, 7:6 a 6:1. V závěrečné čtyřhře za rozhodnutého stavu Barbora Strýcová s Šafářovou podlehly Mladenovicové a Parmentierové 6:0, 3:6, 8:10.

České tenistky protáhly vítěznou sérii v domácím prostředí už na sedm zápasů. Ve finále mohou přidat celkově devátý titul. Před třemi triumfy ze současnosti získal bývalý československý tým vítězství v letech 1975, 1983, 1984, 1985 a 1988.

Semifinále tenisového Fed Cupu v Ostravě (hala, tvrdý povrch):
ČR - Francie 3:1
Kvitová - Garciaová 6:4, 6:4,
Strýcová, Šafářová - Mladenovicová, Parmentierová 6:0, 3:6, 8:10.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud