Pavel Novotný
6. září 2016 • 13:30

Na Plíškovou se nezlobte, píší v USA. Zničila Venus, ale zachránila Serenu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to obrovská bitva, která fanoušky na největším tenisovém dvorci světa nadchla. K úplné spokojenosti domácích příznivců tak chybělo už jen to, aby Venus Williamsová v osmifinálovém zápase zdolala českou bojovnici Karolínu Plíškovou. Nestalo se, po výsledku 4:6, 6:4 a 7:6 se radovala z postupu lounská rodačka. "Rodina Williamsových se však na Češku zlobit nemůže, před pár dny zachránila místo světové jedničky pro Serenu," píše americký deník New York Times



"Všichni budou proti mně, fanoušci poženou Venus." S tímto vědomím šla do osmifinálového boje česká jednička Karolína Plíšková . A na její hře byl tlak okolí v prvním setu hodně znát. Na kurtu kralovala šestatřicetiletá Venus, vedla už 5:1 a jasně směřovala za ziskem první sady.

Až pak se vítězka ze Cincinnati probrala, snížila na 4:5 a navíc šla na podání. První set však už nezachránila. "Karolína se skvěle zvedla, výborně returnovala, byla blízko vyrovnání," komentovala zápletku bývalá světová jednička.

Je to tam! Karolína Plíšková se raduje z výhry v osmifinále US Open nad americkou legendou Venus WilliamsovouFoto ČTK/AP

Češka ve druhém setu navzdory vedení Američanky 3:1 set získala, a poslala zápas do rozhodující pasáže. V té světová jedenáctka vedla už 4:2, za stavu 6:5 a 40:0 měla dokonce tři mečboly, vítězství však nakonec slavila až po tiebreaku.

"Karolína hrála výborně, byl to úchvatný zápas. A jestli může vyhrát grandslam? Všechno záleží jen na ní. Pokud bude svůj sen následovat a věřit mu, může se jí to podařit. Limity si určuje jen ona sama," ocenila svoji přemožitelku sedminásobná grandslamová vítězka.

"Tohle byl důležitý zápas v mé kariéře. Tím, že to bylo na grandslamu, v Americe proti Američance na centru, tak si myslím, že mi to hodně dá. Dalo by mi to asi, i kdybych prohrála, akorát bych to zjistila až časem. Takhle se to bere líp všechno. Doufám, že mě to posune. Vezmu si z toho to dobrý," říkala šťastná Plíšková.

Narazí Plíšková na Serenu?

Vítězství Plíškové vyvolalo ohlas i v americkém tisku. Server nytimes.com připomíná nedávné vítězství české tenistky na turnaji v Cincinnati nad Angelique Kerberovou, které přímo pomohlo úřadující světové jedničce.

"Rodina Williamsových nemusí být z Plíškové zklamaná. Porazila sice Venus, minulý měsíc v Cincinnati ale zachránila post světové jedničky pro Serenu, když porazila ve finále Angelique Kerberovou. A ještě jí dala šanci na překonání dalších rekordů." (VÍCE ZDE >>>

"Navíc je v rodině Češky i další podobnost se sestrami Williamsovými. I Karolína má sestru, která hraje tenis. Kristýna Plíšková je identické dvojče Karolíny, která své úspěšnější sestře také po postupu do čtvrtfinále hned gratulovala," pokračují americká média, která připomínají, že v semifinále může dojít na další souboj, Plíškové s Williamsovou, tentokrát Serenou.

Americká legendární tenistka Venus Williamsová v zápase s Karolínou PlíškovouFoto ČTK/AP

Českou tenistku čeká ve čtvrtfinále největší překvapení turnaje Chorvatka Ana Konjuhová. 92. hráčka světa v osmifinále překvapivě vyřadila ve dvou setech Agnieszku Radwaňskou.

Serena Williamsová hraje na US Open nejen o překonání Steffi Grafové v počtu 22 grandslamových titulů, ale i o rekord v počtu týdnů nepřetržitě strávených na postu světové jedničky, který také drží legendární Němka.

Jeden rekord už však překonala, když si po osmifinálovém vítězství nad Švedovovou připsala 308. grandslamovou výhru, čímž překonala absolutní rekord Rogera Federera .

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud