Pavel Novotný
27. července 2009 • 11:00

Šarapovová pomůže dětem z Černobylu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská kráska a bývalá světová jednička Maria Šarapovová rozhodně nehodlá zasvětit svůj čas jen tenisu a přehlídkovému molu. K řadě charitativních akcí, pod kterými se jméno rodačky z Nayganu vyjímá, nechybí další aktivity, které pomáhají potřebným lidem.



Hlavní činností charitativní organizace, se kterou se ruská kráska rozhodla spojit své jméno, je pomoc a rozvoj oblastí zasažené velkou chudobou či přírodním neštěstím. Zatím posledním projektem je pomoc lidem z oblasti zasažené nukleárním výbuchem jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986.

Hlavní podpora místním dětem bude poskytnuta v podobě peněžité dotace, jenž pomůže nejchudším rodinám k tomu, aby jejich děti mohli studovat na Běloruské státní univerzitě v akademickém roce 2009-2010.

Peněžitá pomoc ve výši 3 500 dolarů (asi 63 000 Kč) bude směrovat především do oblastí, která byly před 23-ti lety katastrofou nejvíce zasažena. Studentům bude nadací vypláceno školné pouze pro první semestr, o tom, zda tomu bude stejně i ve vyšších ročnících, se rozhodne na základě jejich výsledků ve škole.

ArchívFoto Archív

O dotaci se rozhodne po každém úspěšně ukončeném semestru a maximální výše by tak při čtyřletém studiu mohla dosáhnout až 210 000 dolarů (asi 3 780 000 Kč).

"Vždycky jsem snila o tom, že jednou budu schopná pomoci regionu, ke kterému mám osobní vztah. Chci umožnit mladým lidem, aby měli šanci dosáhnout vyššího vzdělání a mohli se tak připravit na svojí budoucnost, která by pro ně měla být radostnější, než pro jejich rodiče," říká o důvodech své aktivity sympatická Ruska.

Maria ŠarapovováFoto ČTK


A není to poprvé, co se bývalá světová jednička angažuje v podobných charitativních akcích. V minulosti již věnovala 100 000 dolarů (asi 1 800 000 korun) na osm podobných projektů v Bělorusku a na Ukrajině. Peníze byly použity především na vybavení škol počítači, nákup sportovního vybavení a renovaci nemocnic v nejchudších oblastech bývalých republik Sovětského svazu.

"Aktivita Marii v těchto projektech je jasným důkazem, že ji záleží na osudu lidí, kteří neměli tolik štěstí. Peníze, které pomocí naší organizace Vyslanců dobré vůle investuje do podpory těchto chudých oblastí, je svým způsobem vyjádření vzkazu mladým lidem, aby neztráceli naději a věřili, že jim život přinese lepší a optimističtější budoucnost, než tomu bylo doteď,ˇ" říká šéf organizace Kemal Dervis.

 

Ptáte se, proč má Maria Šarapovová tak blízký vztah právě k černobylské oblasti? Pak věřte, že její otec žil v roce 1986 se svojí těhotnou manželkou necelých 130 km severně od černobylské jaderné elektrárny. V každém případě je jisté, že podobných aktivit od celebrit ze světa nejen bílého sportu bychom uvítali co nejvíce.

Maria Šarapovová
Maria Šarapovová

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud