Jan Jaroch
20. října 2014 • 04:56

Kvitová na Turnaji mistryň: 5 DŮVODŮ, proč se jí soupeřky mají bát!

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od US Open má nejlepší výsledky ze všech tenistek. Navíc si po půl roce zase zahraje turnaj v hale, svém zamilovaném prostředí. Síla okamžiku je před dnešním startem Turnaje mistryň na straně Petry Kvitové. Ač letos porazila jen jednu hráčku z top 10 a se spolufavoritkami Serenou Williamsovou i Mariou Šarapovovou má trpké skóre 0:5 respektive 2:6, může si troufat na hodně. Singapur znamená v překladu Lví město a česká lvice je připravena ukázat drápy. Zde je 5 důvodů, proč by se soupeřky měly bát.



Sebevědomí

Ostré lokty a silná prohlášení, to je spíš styl jiných top tenistek žebříčku. Ještě před odletem do Singapuru však Petra Kvitová ukázala, v jaké pohodě se nachází před závěrečnou štací sezony na okruhu WTA. „Ráda bych minimálně zopakovala to co loni a postoupila ze skupiny,“ vyhlásila nebývale sebevědomě. Pryč jsou chvíle, kdy se jí v roce 2011 při nástupu na kurt obracel žaludek a nervozita ji oslabovala. Čtyřiadvacetiletá Kvitová hraje mezi šlechtou, tedy osmičkou nejlepších dam roku, počtvrté za sebou. V turnaji je jednou z pouze tří šampionek Masters. Ví, co ji čeká, a těší se. Parádní pozice na startovní čáře.

Tenistky pózují pro fotografy na slavnostním losování.Foto profimedia.cz

V hale roste

Má pověst tenistky, která se narodila pro Wimbledon. Tráva ještě zesiluje její největší tenisové přednosti, je však na zváženou, zda pro Kvitovou není nejlepším tenisovým prostředím tvrdý povrch v hale. Laboratorní podmínky pod střechou, absence vedlejších vlivů jako vítr či vlhké klima, to je rovněž kombinace, jež českou tenistku posouvá na novou úroveň. „Už je to dlouho, co jsem hrála naposledy v hale. Tu mám samozřejmě moc ráda, podmínky jsou vždycky ideální a mé hře prospívají,“ netají se tenistka, jejímž osobním rekordem je 25 vyhraných halových utkání za sebou. V žádném jiném prostředí na takovou šňůru nikdy nedosáhla.

Forma nejlepší ze všech

Titul z Wu-chanu, těsné třísetové finále v Pekingu proti Šarapovové, kdy se na výsledku podepsala i únava ze dvou perných týdnů. Nebýt jí, mohla jít Petra Kvitová do Turnaje mistryň v ještě lepším rozpoložení. I tak má skvělá čísla. Vyhrála 14 z posledních 16 utkání, od Wimbledonu činí její bilance 22 výher a pouhé 4 porážky. Pro srovnání: Serena Williamsová je jen o vlásek lepší (24:3), Maria Šarapovová naopak zaostává (17:5). „Cítím se dobře, také tak hraji, v Asii jsem předváděla dobré výkony. Věřím, že si tuhle formu odvezu i do Singapuru,“ prohlásila Kvitová.

Osmička nejlepších tenistek na losování v Singapuru.Foto profimedia.cz

Je zdravá

Závěrečný turnaj roku, to bývá jízda na krev, v němž se často poměr sil dramaticky mění v návaznosti na zdravotní stav. I Kvitová sice lehce laborovala se stehnem, kopa jejích soupeřek na tom však byla mnohem hůř. Sereně Williamsové otékalo koleno, proto nedokončila poslední dva turnaje v Číně. Simonu Halepovou zlobí kyčel, Eugenie Bouchardová se odhlásila z Lince kvůli problémům s levou nohou. Slabší první půlka sezony se může na konci roku pro Kvitovou ukázat jako výhoda. Z osmičky zúčastněných letos odehrála nejméně zápasů a může to být znát.

Přitažlivá síla jedničky

Kvitová opakuje, že dnes už hraje tenis především kvůli grandslamovým pohárům, žebříček je až ve druhé řadě. Být první hráčkou světa, to je však také velká výzva. Přímo v Singapuru nemá ještě Kvitová na trůn nárok. O něj se poperou Serena Williamsová se Šarapovovou. Pokud by však dokázala česká tenistka zazářit, může si krásně otevřít dveře pro útok v první polovině sezony 2015. Od ledna až do Wimbledonu obhajuje pouhopouhých 1343 bodů. Pro srovnání Serenin účet za to samé období dělá přes 3000 bodů, Šarapovová bude muset hájit víc než 4500 bodů.

Více informací o Turnaji mistryň najdete v pondělním vydání deníku Sport

Titulka deníku Sport Titulka deníku SportFoto Deník Sport

Agniezska Radwaňská v debatě s Anou Ivanovičovou.
Agniezska Radwaňská v debatě s Anou Ivanovičovou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud