12. září 2017 • 15:32

Ještě starší než Jágr, byla čtvrtá na světě. Dateová uzavřela kariéru kanáry

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi mají 45letého Jaromíra Jágra, Japonci zase Kimiko Dateovou. 46letá tenistka jako vzor sportovní dlouhověkosti uzavřela porážkou bez jediného uhraného gamu svoji bohatou kariéru. V úvodním kole na turnaji v Tokiu nestačila na čtyřiadvacetiletou Srbku Aleksandru Kruničovou, s domácími fanoušky se ale loučila při slavnostním ceremoniálu s úsměvem, kterým jen občas probleskly slzy.



"Na Tokio mám úžasné vzpomínky," řekla na kurtu Dateová, jež na Japan Open získala polovinu z osmi titulů na okruhu WTA. "Musím poděkovat za spoustu věcí. Tenis je nádherný sport, zvlášť ten ženský, a já si to na Tour moc užívala," dodala.

Dateová byla na vrcholu v polovině devadesátých let. V listopadu 1995, necelý rok před prvním ukončením kariéry, vystoupala na čtvrté místo světového žebříčku za Steffi Grafovou, Monicu Selešovou a Arantxu Sánchezovou Vicariovou.

Zahrála si semifinále Wimbledonu, Roland Garros a Australian Open, na US Open byla dvakrát ve čtvrtfinále. Během pauzy se vdala za německého automobilového závodníka Michaela Krumma a na kurty se vrátila v sedmatřiceti letech v roce 2008.

Letos ale po sérii zdravotních problémů hrála už jen na dvou podnicích ITF a v minulém týdnu oznámila, že turnaj v Tokiu bude definitivní tečkou. V poslední době Dateovou trápily bolesti ramen a levého kolena, s nímž v dubnu 2016 podstoupila druhou operaci.

"Je to pro mne velká čest. Teď je to smutné, ale jsem si jistá, že můžeš být spokojená s tím, čeho jsi dosáhla, a těšit se na to, co máš před sebou," ocenila soupeřku Kruničová.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud