24. října 2014 • 12:14

Svěrkoš žádnou výpověď smlouvy nedostal, tvrdí hráčův právník

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalista Václav Svěrkoš neobdržel výpověď smlouvy s Baníkem Ostrava. Hráčův právní zástupce Petr Kausta dnes popřel čtvrteční prohlášení šéfa fotbalového klubu Petra Šafarčíka a naopak tvrdí, že Svěrkošův kontrakt je nadále platný a hráč se proti jeho podmínkám ani nijak neprovinil.



Kausta ve své dnešní zprávě zpochybnil celou řadu Šafarčíkových tvrzení včetně toho hlavního o okamžitém rozvázání smlouvy způsobené opakovaným neplněním povinností ze strany hráče.

"Václavu Svěrkošovi nebyla do dnešního dne k jeho rukám žádná okamžitá výpověď doručena. Václav Svěrkoš ani žádným způsobem neporušil své povinnosti hráče vyplývající z hráčské smlouvy a nikdy na žádné porušení svých povinnosti nebyl nikým z vedení společnosti FC Baník Ostrava a.s. upozorněn," uvedl Kausta.

Třicetiletý bývalý reprezentant Svěrkoš vede s Baníkem exekuční řízení o dlužnou částku zhruba osm milionů korun, v níž podle Šafarčíka ale klub figuruje pouze jako ručitel a do vyjasnění pohledávky, která jde podle ním za bývalým majitelem Tomášem Peterou, odmítá zbytek sumy vyplatit.

Kausta rozporuje i to, že snaha o zrušení smlouvy podle Šafarčíka není odvetou ze strany klubu. "Václav Svěrkoš disponuje nezpochybnitelnými důkazy, ze kterých je jednoznačně prokazatelné, že společnost FC Baník Ostrava a.s. podmiňuje úhradu dluhu z ručitelského závazku zastavením exekuce a současně i předčasným ukončením hráčské smlouvy ke dni 30. září 2014 bez odstupného," uvedl Kausta. Smlouva má platnost do 30. června 2016.

Právník upřesnil, že Svěrkoš podle písemné dohody s Peterou, za jejíž plnění Baník ručí, byl v případě nesplacení dluhu oprávněn podat exekuci již od 16. března 2010. Nový majitel klubu Šafarčík pak v květnu 2013 uzavřel s hráčem notářský zápis s přímou vykonatelností, čímž se zavázal k plnění povinností vůči Svěrkošovi i z titulu ručitele.

"Své závazky vyplývající z tohoto notářského zápisu však společnost ve lhůtě splatnosti nesplnila, a jelikož naopak začala svůj závazek zpochybňovat a jeho úhradu podmiňovat nesmyslnými a nerovnými podmínkami, přistoupil Svěrkoš k podání návrhu na exekuci," vysvětlil Kausta.

Podle něj druhou část závazku Baníku vůči hráči tvoří dluh za nesplacené odměny a prémie, který však není součástí exekučního řízení. Kausta uvedl, že ani tuto částku Baník doposud neuhradil, byť to opakovaně sliboval. "Naposledy v dubnu letošního roku, když se Svěrkošem uzavřela dohodu o splátkách dluhu nejpozději do 15. června 2014, kterou následně sama doložila k licenčnímu řízení na FAČR," uvedl Kausta. I díky této dohodě tak mohl Baník obdržet profesionální licenci na aktuální sezonu.

Svěrkošův právník prohlásil, že taktéž Šafarčíkovo tvrzení o zastavení exekuce se nezakládá na pravdě. "Pravdou je, že Baník složil uvedené depozitum na účet soudního exekutora, a současně podal návrh na zastavení exekuce. Do doby pravomocného rozhodnutí soudu bude tato částka vázána na účtu soudního exekutora, tedy není v dispozici Václava Svěrkoše, a proto není dluh splacen," uvedl Kausta.

Svěrkoš se momentálně zotavuje z třetí operace předního zkříženého vazu v koleni a už několik měsíců nehraje.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud