Stanislav Hrabě
25. září 2016 • 04:55

Velké návraty do derby: Vypískaný "jidáš" Poborský i král Šmicer

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak probíhaly návraty českých fotbalových legend do derby mezi Spartou a Slavií? Karla Poborského fanoušci Slavie nenáviděli, Vladimír Šmicer byl za hrdinu.Jak probíhaly návraty českých fotbalových legend do derby mezi Spartou a Slavií? Karla Poborského fanoušci Slavie nenáviděli, Vladimír Šmicer byl za hrdinu.FOTO: Jaroslav Legner (Sport), Michal Beránek (Sport), Archiv Sportu (Pavel Lebeda)

    Jeden z nejlepších českých fotbalistů Tomáš Rosický se vrací do derby pražských „S“ po patnácti letech. Natěšení fanoušků i spoluhráčů veliké, zvýšená pozornost soupeře. A s tím i otázky: Jak comeback zvládne? Co ho čeká? Návraty jeho předchůdců, kteří rovněž vyšší či menší měrou dobývali při zahraničních angažmá Evropu, nebyly navzdory obrovské kvalitě i zkušenostem v prestižním duelu vždy jednoduché. Projděte si, jak první derby dopadla pro legendy jako Karel Poborský, Vladimír Šmicer, Patrik Berger či Jan Stejskal.

  • Jan Stejskal (Slavia)

    Jan Stejskal se už jako trenér brankářů potkal v reprezentaci i s Tomášem RosickýmFoto Barbora Reichová (Sport)

    Kdy a odkud? v létě 1994 z QPR

    Věk v době návratu: 32 let

    První derby po návratu: Sparta–Slavia 0:0 (podzim 2004)

    To byl vydařený návrat! Na půdě svého bývalého zaměstnavatele na Letné vychytal čtvrtfinalista mistrovství světa 1990 v Itálii čisté konto, podzimní zápas 1994 skončil bezbrankovou remízou! Pocházel z Brna, ale proslavil se ve Spartě, kde na sklonku komunistického režimu bral jeden mistrovský titul za druhým.

    Po MS 1990 se vydal ven, stal se osobností londýnského Queen´s Park Rangers. Když se po čtyřech letech rozhodl vrátit domů, letenská branka byla obsazená Petrem Koubou, zamířil proto do Edenu. K děsivým poměrům té doby nemlčel, na jaře 1995 ostře kritizoval fotbalové vedení a vzdal se reprezentace. O ročník později se výraznou měrou podílel na titulu Slavie Praha po 48 letech a proniknutí do semifinále Poháru UEFA. 

  • Ivan Hašek (Sparta)

    Sparťan Ivan Hašek (vlevo) a brankář Slavie Radek Černý v derby na jaře 1997Foto Archiv Sportu (Milan Šťastný)

    Kdy a odkud? v létě 1996 z JEF United (Japonsko)

    Věk v době návratu: 32 let

    První derby po návratu: Slavia–Sparta 1:1 (jaro 1997)

    Sparťan tělem i duší, úspěšný v rudém dresu jako hráč a později i jako trenér. Vždycky prohlašoval, že je třeba Slavii ničit při každé příležitosti, na druhé straně měl vzájemná derby velice rád. „Byly za ně větší prémie a my je většinou i vyhrávali,“ vzpomínal zálibně na předlistopadovou dobu.

    Po světovém šampionátu 1990 v Itálii odešel do francouzského Racingu Štrasburk, další léta strávil v japonském angažmá v Sanfrecce Hirošima a JEF United. Ze země vycházejícího slunce se v létě 1996 vrátil s velkou pompou na Letnou. Do nejbližšího podzimního derby nenastoupil, připsal si až jarní následného roku s výsledkem 1:1. Vítězství si pak vychutnával v roli trenéra, funkci převzal v roce 1999 a přivedl na Letnou dva mistrovské tituly.

  • Pavel Kuka (Slavia)

    Divoké derby. Kuka si splnil sen, Spartě nasázel hattrick
    Video se připravuje ...

    Kdy a odkud? v létě 2000 ze Stuttgartu

    Věk v době návratu: 32 let

    První derby po návratu: Slavia–Sparta 1:3 (podzim 2000)

    Nezískal v červenobílém dresu jediný titul, nestal se v něm králem kanonýrů. Přesto je považován za slávistickou legendu. Jak by ne, když vyrůstal ve vršovickém klubu odmalička a kromě povinné vojenské služby v RH Cheb nikdy za jiný český klub nehrál. Ani nechtěl, nepřipustil by to.

    Odešel do valutové ciziny rok před slávistickou slávou v roce 1996 do německého Kaiserslauternu, dočkal se ovšem bundesligové korunovace v roce 1998. Patří rovněž mezi stříbrné medailisty z EURO 1996. Do Edenu se vrátil v roce 2000, góly dával. I v derby. Na jaře 2001 při remíze 4:4 dokonce tři. Ale na první vystoupení po návratu nebude rád vzpomínat. Doma se trefil ve 23. minutě, hosté však třemi zásahy vývoj otočili. S rudým dresem se loučil Tomáš Rosický...

  • Karel Poborský (Sparta)

    Zleva slávista Štěpán Vachoušek a sparťané Karel Poborský, Rastislav Michalík, Jiří Novotný a Zdeněk Grygera se vyčítavě dívají na rozhodčího Beneš v derby na podzim roku 2002Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Kdy a odkud? v létě 2002 z Lazia Řím

    Věk v době návratu: 32 let

    První derby po návratu: Slavia–Slavia 0:0 (podzim 2002)

    Nejemotivnější návrat prožíval vicemistr Evropy 1996 Karel Poborský. Nevrátil se totiž do Slavie, kde slavil ligový primát a jízdu Pohárem UEFA až do semifinále, ale do konkurenční Sparty. V ní se stal hlavní osobností. Vůči bývalému klubu si navíc nikdy neodpustil štiplavé poznámky. „Jsem rád, že Slavia vypadla,“ okomentoval každý marný pokus červenobílých dostat se do Ligy mistrů na začátku tisíciletí. Za to ho slávističtí fanoušci nenáviděli a dávali mu to v každém derby patřičně najevo.

    Přitom se stal v průběhu podzimu 1995 po přestupu z Viktorie Žižkov slávistickým žolíkem, který přinesl do Edenu po mnoha letech vytouženou mistrovskou radost. Výkony na ME v Anglii ho odrazily ke slávě: Manchester United, Benfica Lisabon, Lazio Řím. Po návratu však oblékl rudý dres a silně se proti Slavii vymezoval, za což sklízel od fandů obrovské projevy nevole. První jeho obnovené derby vítěze nepoznalo, v Edenu se na podzim 2002 hrálo bez branek. Jarní odveta na Letné však vyzněla pro domácí v poměru 2:0.

    Poborského lob? Než se proslavil, použil ho na Žižkově
    Video se připravuje ...

  • Vladimír Šmicer (Slavia)

    Historie ligy: Největší triumf Slavie na Spartě. Dvě rány zasadil Šmicer
    Video se připravuje ...

    Kdy a odkud? v létě 2007 z Girondins Bordeaux

    Věk v době návratu: 34 let

    První derby po návratu: Sparta–Slavia 1:4 (podzim 2008)

    Přezdívka slávistické štístko fungovala i po návratu z cizinecké legie – Lens, FC Liverpool, Girondins Bordeaux. Jako mladíček se podílel na kultovním mistrovském titulu 1996, pak si vychutnal stříbro na EURO a užíval si úspěchů v zahraničí. S FC Liverpool dobyl v roce 2005 Ligu mistrů. Pořád zůstával slávistou a vzkazoval, že vrátí.

    Slovo dodržel, s ním opět zavlála nad Edenem vlajka nadšení v podobě dvou ligových primátů a účasti v Lize mistrů. Vinou vlekoucích se zdravotních potíží si derby vychutnal až po čtrnácti měsících, ovšem zvučelo: Slavia vyplenila Spartu v jejím doupěti v říjnu 2008 po přesvědčivé výhře 4:1! A Šmicer se na tom podílel dvěma góly. Opravdové štísko. Ještě do zimy však kariéru ukončil. 

  • Patrik Berger (Sparta)

    Patrik Berger se raduje z gólu v dresu Sparty po svém návratu ze zahraničíFoto Barbora Reichová (Sport)

    Kdy a odkud? v létě 2008 z Aston Villy

    Věk v době návratu: 34 let

    První derby po návratu: Slavia–Sparta 1:1 (jaro 2009)

    Vicemistr Evropy 1996, střelec českého finálového gólu ve Wembley, odešel do zahraničí ze Slavie v roce 1995 a potuloval se po Německu a Anglii třináct let. Stal se legendou FC Liverpool, s nímž dobyl mnoho domácích i evropských titulů. Původně odchovanec Sparty přešel jako osmnáctiletý mladíček do Slavie ve zlém, kdy mu konkurent nabídl profesionální smlouvu.

    Ze zahraničních toulek však zamířil na Letnou. Latentní bolesti kolenou mu však neumožnily víc než jedno derby v rudém dresu. Na jaře 2009 vyběhl v Edenu v 78. minutě, kdy Sparta úpěnlivě držela jednogólový náskok po trefě Romana Hubníka. Čtyři minuty po Bergrově nasazení slávistický záložník Petr Janda vyrovnal na konečných 1:1.

  • VIDEA před derby Sparta - Slavia

    Rosického zatím poslední derby? Podívejte se, jak školil obranu Slavie
    Video se připravuje ...

    Nejhezčí trefy z posledních derby? Dvakrát Lafata, ale vede Škodova paráda
    Video se připravuje ...

    Jak se hecují fanoušci před derby: Rýže, LuftJarda, sklenička Rosický
    Video se připravuje ...

    Emoce při derby. Podívejte se, jak to vře na hřišti i na tribunách
    Video se připravuje ...

    UNIKÁTNÍ VIDEO: Nejlepší záběry z derby mezi Spartou a Slavií
    Video se připravuje ...

    Chorea při derby: Podívejte se na fanouškovské umění Sparty a Slavie
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud