Premium
16. března 2018 • 04:25

Jak uspět v derby? Spartu inspiruje Plzeň, Slavia s Teclem a Necidem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deník Sport se podíval na to, jak by Sparta a Slavia mohly uspět v sobotním derby. Oběma celkům sestavil taktické plány ušité na míru. Například Letenští by se mohli inspirovat podzimním utkáním Viktorie v Liberci. To ligový lídr ovládl 3:0 a ukázal, kudy na Jindřicha Trpišovského, nyní už kouče Slavie. Ta naopak nyní řeší, zda nastoupí její nejlepší střelec Milan Škoda. Realizační tým musí mít variantu bé, jak hrát bez něj. Podívejte se, kudy vede klíč k úspěchu ve 289. derby. Derby mezi Spartou a Slavií (sobota, 17:30) sledujte ŽIVĚ na iSport.cz >>



Sparťanskou inspirací je Plzeň

Jak sestřelit jednoho nepřítele? Nakouknout do kuchyně toho druhého a vypůjčit si správné ingredience k vytvoření tříbodového pokrmu. Přesně tak by se před sobotním šlágrem mohla zachovat Sparta. Pro názornou ukázku, jak vyzrát na Slavii a jejího kouče Jindřicha Trpišovského, se totiž nemusí vracet příliš zpátky v čase.

Na podzim charismatický odborník ještě vedl Liberec, v šestém ligovém kole Slovan přivítal na svém stadionu Viktorii. Jednalo se o střet dvou v současnosti nejlepších tuzemských trenérů. Jednoznačně navrch v něm měl plzeňský Pavel Vrba, jenž svého soka takticky zastínil a dovedl svůj tým k přesvědčivému vítězství 3:0.

Derby mezi Spartou a Slavií (sobota, 17:30) sledujte ŽIVĚ na iSport.cz >>

Derby Sparta - Slavia sledujte na iSport.cz Derby Sparta - Slavia sledujte na iSport.czFoto Koláž iSport.cz

Plzeň duel u Nisy zahájila v hlubokém bloku, nechala soupeře, aby na ni nalehl a získal pocit, že má pevnou kontrolu nad děním na trávníku. Tím zároveň přišel o obezřetnost. A pak to přišlo. Švih. Švih. Dva smrtící údery v rozmezí dvanácti minut a Viktoria si užívala trháku.

Narušovat rozehrávku od obrany

Trpišovský požaduje po brankáři a obou stoperech konstruktivní rozehrávku. Nerad hraje tzv. nakopávanou, nedonutí-li jej k tomu okolnosti. Jakmile ale necháte tomuto zakládání útoku dostatečný čas a prostor, dostanete se snadno do potíží. Sparťané proto musejí být připraveni slávistickou rozehrávku narušovat, aby se nedostala ke své hře. Co to znamená? Dostat protihráče s míčem pod tlak a donutit je k nákopům (s tím, že při dlouhém míči hlídají Škodu a sbírají odražené míče). Že se na tento prvek zaměří, přiznal i jejich trenér Pavel Hapal. „Je to určitě jedna z variant, abychom zabránili Slavii dostat se na naši polovinu,“ řekl. Ale jak? Při presinku je důležité mít správné postavení a součinnost hráčů, kteří se do něj zapojí. Pokud z presinku vypadne jediný hráč, celý se zbortí a Slavii paradoxně usnadní vyvezení balonu. Nevíme, jestli nový kouč měl dost času presinkové situace s hráči nacvičit. Je to však jediná zbraň, jestliže chce zůstat u plánu s vysunutým obranným blokem a nezatáhnout ho hluboko až před vlastní šestnáctku.

Taktika pro Spartu: Narušovat rozehrávku od obranyFoto Sport

Obě akce přitom byly jako přes kopírák. Získaný balon a bleskový výpad do zranitelné obrany. V prvním případě akci po ose Patrik Hrošovský a Milan Petržela zakončoval Michael Krmenčík, v tom druhém si pak oba hráči role vyměnili. „Takticky jsme to nezvládli,“ uznal tehdy Trpišovský.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud