Jakub Konečný
17. srpna 2019 • 16:30

Změny v Plzni? Rozhodne se po Teplicích. Vrba zatím zůstává

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen Napoleon, i Pavel Vrba má své Waterloo. Plzeňského kouče bude až do smrti strašit jiné belgické město Antverpy, které vyřadily českého vicemistra už ve třetím předkole Evropské ligy. Podzim bez pohárů, to Viktoria zažila naposledy před pěti lety, a rozhodně se to neobejde bez následků. Dojde k zužování kádru i diskuzi o pozici trenéra, která zatím zůstává pevná. To se však může už po zítřejším zápase v Teplicích změnit.



Předčasný konec v Evropě bude mít na Plzeň ekonomický, sportovní i personální dopad. Samozřejmě ve všech případech se záporným znaménkem.   

„Je pravděpodobné, že někteří hráči odejdou. Plzeň si zvykla, že hraje evropské poháry. Z tohoto pohledu je pro klub špatně, že nebudeme sbírat zkušenosti z mezinárodní scény, které jsou k nezaplacení. Nemyslím si ale, že by měl mít klub jiné problémy. Pouze to po sportovní straně je škoda, že nebudeme ve skupině. Mrzí nás to,“ shrnul negativa čtvrtečního večera Vrba.

Zatímco v minulé sezoně si Viktoria vydělala díky účasti v základní skupině Champions League a jarním pokračování v Evropské lize úžasných 780 milionů korun, letos jí z UEFA přiteče na konto pouze sedmnáct milionů korun, tedy šestačtyřicetkrát (!) méně. Rozpočet Viktorie to sice nepoloží, ale případná prémie za účast v základní skupině Evropské ligy ve výši 74 milionů korun by se určitě hodila, za to by se daly pořídit třeba čtyři posily.

Jenže český vicemistr bude nyní kádr naopak zužovat. Včera už se ve Štruncových sadech rozloučil Patrik Hrošovský, který bude působit v belgickém Genku, a další odchody by měly následovat. O koho půjde, zatím není jasné, identifikovat nadbytečné jedince bude Vrbův úkol. Na plzeňské fotbalisty sice bude ve FORTUNA:LIZE určitě poptávka, ale jen do chvíle, kdy zájemce zjistí, že musí převzít i jejich smlouvy, které jsou samozřejmě vysoce nadprůměrné. A jen málokterý klub bude ochoten je hradit v plné výši. Plzeň má přitom nyní na soupisce tři brankáře a dvaadvacet hráčů do pole, což je na ligu a MOL Cup skutečně zbytečně velký luxus.

„Je to zklamání, strašná škoda, jsme bez evropských pohárů. Pro každého fotbalistu je bonusem, že si může zahrát proti top mančaftům,“ litoval bezprostředně po vyřazení útočník Michael Krmenčík. „Začneme se zase soustřeďovat na ligu. Nedá se nic dělat,“ dodal.

Právě zisk titulu nyní bude pro ambiciózní vedení klubu hlavním cílem – a ten už Vrba nesmí minout. Jinak by se začala řešit i jeho budoucnost.

Když v sezoně 2014/15 vypadla Plzeň ve třetím předkole Evropské ligy s rumunskou Ploještí, odskákal to tehdejší trenér Dušan Uhrin de facto okamžitým vyhazovem. Vrbova současná pozice je pevnější, nicméně podmíněná okamžitým herním i výsledkovým progresem. Jinými slovy –

případná ztráta v Teplicích po špatném výkonu by dostala pětapadesátiletého kouče pod velký tlak.

Na Stínadlech se přitom Plzni příliš nedaří, v březnu zde prohrála 1:2.

A pak je tu ještě jedno zlé znamení. Vrbovi předchůdci Miroslav Koubek a Roman Pivarník skončili v Plzni předčasně právě po utkání s Teplicemi.

SESTŘIH: Plzeň - Antverpy 2:1pp. Naděje, pak rána! Viktoria v EL končí
Video se připravuje ...

Vymstilo se nám, že jsme chtěli hrát fotbal. Oni jen zdržovali, hlesl Vrba
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud