20. srpna 2020 • 04:50

Novinky a „chytáky“ v pravidlech fotbalu: kdy se píská ruka a ofsajd?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedno je jisté. Fanoušci budou na podzim spílat střelcům, co zazdí loženku, gólmanům poušťákům, neschopným trenérům a rozhodčím. Těm asi hlavně, nejenom těm hlavním. I sudí šturmují se svou přípravou. Které novinky je v nové sezoně čekají? A co je potřeba si připomenout?



PRAVIDLA

Novinky

Jsou malé, rozhodně žádná revoluce, ale zajímavé. Dvě změny se týkají hraní rukou, jedna chování gólmana při penaltě.

Útočná ruka

Dosud platilo, že když útočící tým získá výhodu po hraní rukou (byť třeba v souladu s pravidly) a následně vstřelí gól, sudí branku neuzná. A to i tehdy, když mezi rukou a gólem proběhl delší čas a více přihrávek. Nyní se pravidlo upravuje tak, že gól neplatí, pokud padne bezprostředně po hraní rukou. Je-li tedy mezi rukou a brankou „několik“ (nespecifikováno) přihrávek, je vše v pořádku. Ale naopak, pokud hráč třeba na vlastní polovině získá díky ruce míč, pádí sám na bránu a skóruje, gól neplatí.

Ruka versus rameno                                  

Změna se týká pouze specifikace toho, která část horní končetiny se považuje za ruku (a může se u ní řešit provinění proti pravidlům) a která za rameno (viz obrázek). Odborně to zní kostrbatě. „Pro účely určení přestupků hraní míče je horní hranice ruky v linii se spodní částí podpaždí.“ Lidově řečeno přibližně takto: Tam, kde končí biceps, začíná rameno.

Jak mají rozhodčí posuzovat hraní rukou?
Jak mají rozhodčí posuzovat hraní rukou?

Gólman při penaltě/rozstřelu

Pamatujete na Zbyňka Proskeho, jak při rozstřelu na ME 17 dal (musel!) druhou žlutou gólmanovi, který předčasně opustil brankovou čáru? Už je to jinak. Zaprvé, při prvním porušení tohoto pravidla už sudí nedává kartu. Zadruhé, což se netýká přímo F:L, do případného rozstřelu se karty ze zápasu nepřenášejí.

Pro připomenutí

Především dvě pravidla mají tolik nuancí, že se v nich motá i profík. Pravidlo o ruce a o ofsajdu.

Ruka

Nejsložitější pravidlo vůbec, shodnou se i experti. Ne každá ruka je úmyslná, což se ve smyslu pravidel znamená nepovolená. Ve zcela základním rozlišení platí:

  • Ruka je v přirozené poloze vzhledem k aktuálnímu pohybu hráče (ano, je to otázka pohledu na věc) = v pořádku
  • Ruka jde k míči rychleji než míč k ruce = špatně
  • Míč zasáhne ruku nad úrovní ramene = špatně (ale viz další bod)
  • Míč zasáhne ruku nad úrovní ramene při vlastním odehrání míče = v pořádku (odehráním se míní odkop či hlavička, nikoli zpracování nebo teč)

Ofsajd

Nesrovnalosti se týkají především situace, kdy se hráč v ofsajdovém postavení (ne)zapojí do hry. Zjednodušeně platí, že se hráč v takovém postavení do hry zapojí, pokud:

a) se snaží hrát míč

b) svádí souboj s protihráčem, čímž ho omezuje v možnosti hrát míč

Takže situace (a tady je pohled hráčů a trenérů v rozporu s pravidláři), kdy hráč v ofsajdovém postavení, bez protihráčů kolem, pustí míč mezi nohama na svého spoluhráče, je v pořádku. Jedná se o ovlivnění dovoleným způsobem. Naposledy to bylo k vidění v utkání LM Lyon–Manchester City (3:1) u vítězné branky.

Trochu jiné to je při střele na branku. Pokud hráč v ofsajdovém postavení pustí (třeba opět mezi nohama) ránu a do té doby zakrýval gólmanovi výhled, jedná se o ofsajd.

VAR

Novinky

Jestliže v minulé sezoně bylo pod dohledem VAR pět zápasů kola, nyní se počet zvedá. Během úvodní hrací rundy bude video na sedmi duelech, v druhé dokonce na osmi. „Naše představa je, že na podzim bude video na šesti až osmi zápasech kola,“ říká místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek. Od jarní části je v plánu pokrytí všech devíti utkání. Původně měl být VAR na všech stadionech už od prvního kola, to se však mění. „Tím, že se zastavil celý život, i fotbalový, se vše trochu opozdilo. Jsme teď ve stadiu, že se budou vybavovat nové přenosové vozy, zakupovat technika. Zbrzdilo se to o půlrok,“ tvrdí Wilczek. V případě, že dojde k zásahu VAR, bude na světelných obrazovkách vysvětleno nejen to, která situace se řeší, ale i typ provinění. Fanoušci na stadionech tak budou mít lepší servis.

Novinkou je kalibrovaná čára pro posuzování ofsajdů, s tou bude moci obsluha videa pracovat od jarní části F:L. Na zakoupení softwaru se bude domlouvat LFA s fotbalovou asociací. „Je to otázka peněz, výběrového řízení,“ dodává Wilczek.

Pro připomenutí

Kdy zasahuje VAR:

  • regulérnost branky
  • nařízení pokutového kopu
  • udělení přímé červené karty
  • chybná identifikace hráče

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud