23. září 2020 • 13:35

Na fotbal maximálně 2 000 fanoušků! Sdružují se po zápase, řekl Prymula

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Počet diváků na sportovních akcích se zase zmenší. Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu po obědě na tiskové konferenci zveřejnil nařízení, které naznačil už v úterý krátce po svém jmenování. Vzhledem k šíření nákazy kornavirem vláda omezuje počet lidí na hromadných akcích, což se dotkne i sportovních událostí. Na venkovní akce bude smět maximálně dva tisíce diváků, na vnitřní stadiony maximálně tisíc lidí, což se týká hlavně hokejové extraligy.



Fotbalové stadiony se v posledních týdnech pomalu otevíraly většímu počtu fanoušků, v pátek přišlo do Edenu na zápas s Teplicemi přes deset tisíc lidí. Nicméně teď se kvůli koronavirové nákaze opět utahují šrouby, vláda prostřednictvím ministerstva zdravotnictví hromadné akce opět omezuje.

„Pokud půjde o vnitřní akci a vícesektorový stadion, tak se jedná o tisíc lidí, u vnějších akcí dva tisíce. Je zájem, aby byly tyto aktivity limitovány. Máme jasné důkazy, že dochází k přenosu nákazy,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Myslíme si, že ta opatření jsou velmi rozumná i v kontextu toho, že jsou časově ohraničená, mluví se o dvou týdnech. Pro většinu sportovního prostředí jsou tato opatření přijatelná a neomezující. Ale samozřejmě pro profesionální soutěže jako fotbal a hokej jsou velmi omezující,“ uvedl v České televizi šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička - ještě před tím, než Prymula na tiskové konferenci opatření oficiálně oznámil.

Proč nemůže více lidí na větší stadiony, kde lze držet rozestupy a další doporučená nařízení i ve větším počtu diváků? „Uvědomujeme si to, ale děláme to zcela záměrně, protože v takových případech dochází k blízkým kontaktům po ukončení zápasu kolem stadionu. Proto tady nejsou rozdíly,“ dodal Prymula.

Opatření by měla platit následujících čtrnáct dní, pak se vše vyhodnotí a v případě zmenšení nárůstu nakažených osob by mohlo dojít k rozvolnění.

„Omezení počtu diváků nový ministr zdravotnictví již avizoval a vzhledem k epidemiologické situaci mu rozumíme. Pro nás i jednotlivé kluby je podstatné, že je v tuto chvíli časově omezené na čtvrtnáct dní a všichni věříme, že se během dvou týdnů podaří situaci v Česku stabilizovat a postupně zlepšovat. S ministerstvem zdravotnictví i dalšími orgány veřejné moci jsme v kontaktu a jsme připraveni spolupracovat i nadále,“ uvedl předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Kompenzace za půl miliardy?

Prymula rovněž řekl, že v plánu je pro sportovní kluby finanční kompenzace. Tu by měl řešit speciální program, který zajišťuje Národní sportovní agentura pod vedením Milana Hniličky.

„Jsme v závěrečné fázi vyjednávání s ministerstvem průmyslu. I profesionální sport je velice důležitý, hraje tam spousta vzorů pro naše děti. Nemělo by se to týkat jen fotbalu a hokeje, ale i dalších sportovních organizací, které organizují sportovní akce v Česku,“ uvedl Hnilička.

Zatím není jasné, jaká částka bude k dispozici. „Alokace by mohla být kolem půl miliardy, ale to je všechno předmětem jednání s vládou,“ řekl Hnilička. Vyplyne to mimo jiné z konečného účtu programu COVID-Sport určeného neziskovým sportovním organizacím, který se uzavře na konci září. Je jisté, že vyčleněná miliarda korun se nevyčerpá.

Vstoupit do diskuse
8

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud