Jan Podroužek
Premium
5. února 2022 • 11:20

Bitva „S“ o titul a Ligu mistrů, Plzeň v ústraní. Proč uspěje Slavia?

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Titul je pouze polovina z toho všeho. Znamená víc než jen vyhranou trofej a radost. Znamená šanci na vytouženou Ligu mistrů. Jenom mistr bude mít tuhle šanci, zbytek dosáhne maximálně na Konferenční ligu. Podobné kulisy zažila liga naposledy před 24 lety, je to mezi Slavií a Spartou, rozdíl dělá nepatrné tři body ve prospěch „sešívaných“. A situaci ještě pepří na druhém místě zaklíněná nenápadná Viktoria Plzeň.



Bude to už osm let, co naposledy vyhrála ligu Sparta. Od té doby stála nejvýš třikrát Viktoria Plzeň a čtyřikrát Slavia. Ta navíc bojuje o čtvrtý titul v řadě, takovou sérii měli od rozpadu federace pouze Letenští, dokonce ještě o jednu trofej delší mezi jarem 1997 a jarem 2001.

I ve slávistické historii se taková šňůra najde, museli bychom se ale ve vzpomínkách vrátit až do dob Protektorátu Čechy a Morava. Legendární výběr kolem Josefa Bicana, bratrů Antonína a Vojtěcha Bradáčových nebo Čestmíra Vycpálka vyhrál mezi lety 1940 a 1943 čtyřikrát za sebou, trenérem byl vždy Emil Seifert, doslova duše klubu, s nímž spojil dohromady více než 38 let života. A kdybychom přičetli i jeho hráčské úspěchy, vybojoval v červenobílém dresu dohromady 25 trofejí.

Nikdo jiný v klubové historii tak nabitou vitrínu nemá.

Právě v počtu trenérských triumfů – a navíc v řadě – by ho mohla letos v květnu vyrovnat hvězda současnosti Jindřich Trpišovský. Nebylo by vůbec divu, kdyby i tuhle metu jako milovník fotbalové historie v hlavě nosil, nebo mu ji aspoň připomínali jeho kolegové, kteří se starají o náplň klubového muzea.

Teď ale pryč se sentimentem, jaro přináší nový rozměr rivality mezi Slavií a Spartou. Nebo přesněji řečeno rozměr, který tu nebyl od sezony 1997/1998. Tehdy naposledy byly splněny všechny podmínky podobné těm dnešním.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
5

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud