Ondřej Škvor
31. května 2023 • 18:38

iSport Index: Krejčí králem i podle dat, námět k zamyšlení pro Slavii

Vstoupit do diskuse
17
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tvrdá data, žádné subjektivní dojmy. Vrcholový sport se bez přesných čísel už neobejde, a proto deník Sport jako první médium vytvořil žebříček nejužitečnějších ofenzivních hráčů F:L – iSport Index – čistě na základ dat. Jak to za sezonu 2022/23 dopadlo? Čísla posadila na vrchol sparťana Ladislava Krejčího. I když to je obránce.



Ladislav Krejčí podruhé. Stal se Králem trávníků podle hodnocení redaktorů Sportu, nejvýše ho vidí i ofenzivní data sestavená na základě pěti kategorií. Subjektivní dojem z tribuny se tedy potkal s čísly společnosti Wyscout, na jejichž základě iSport Index vzniká.

A mimochodem, neplatí to jenom pro Krejčího. V obou anketách skončil na druhém místě slávista Peter Olayinka a v první desítce se shodně objevili také Václav Jurečka, Srdjan Plavšič a Lukáš Haraslín.

Krejčí v iSport Indexu nasbíral v průměru 7,33 bodu na zápas. Nejvíce (3,51) za střely, dále za souboje (2,04) a také za zisky míče (1,02), v nichž byl nejlepší v celé soutěži. Ani slabší hodnoty ve zbývajících dvou kategoriích, tedy v driblinku (0,10) a přihrávkách (0,66), ho z vrcholu nevyšouply.

Pro zajímavost, patrně komplexnějšími hráči byli Olayinka či Plavšič, kteří neměli v jednotlivých ukazatelích výrazné odchylky.

Co dalšího výsledky ukázaly?

Že Marek Matějovský i ve svých jednačtyřiceti stále umí nebezpečně přihrát. S průměrem 3,39 nejlépe v lize.

Že dlouhodobá plzeňská sázka na Tomáše Chorého asi nedávala smysl – umístil se až na 63. místě především proto, že zahazoval šance.

Že Slavia by se ještě mohla zamyslet, jestli je Muhamed Tijani dobrý nápad – 96. místo, na které ho srazily nevyrovnané výkony. Zvlášť když Victor Olatunji, možná náhrada, obsadil místo čtvrté…

Že Jhon Mosquera navzdory opravdu špatnému jaru zůstal v desítce. Tady měl ovšem štěstí, že defenzivní práce se do žebříčku téměř nepromítla.

Že Dominik Janošek si skvělé šesté místo zasloužil nejen osmi góly, ale také kvalitními přihrávkami.

Fotbal není věda. Ale čísla nelžou…

iSport INDEX - Celkové pořadí

Nová sezona, nový Index!

Do nového ročníku připravujeme novou podobu indexu, který bude počítat celkový přínos hráče, nejenom tedy ofenzivní přínos. Index se bude vypočítávat na základě 12 proměnných, které se budou shlukovat do 3 kategorií: bránění, držení míče a útočení. Tyto proměnné budou stejné pro všechny pozice kromě gólmanů.

Vstoupit do diskuse
17

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud