Michal Koštuřík
Premium
8. listopadu 2023 • 18:50

Červenka ve Zlíně: Trenér-pedagog s duší hokejisty. Od koho se učil?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když obdržel nabídku převzít po Pavlu Vrbovu pohaslý Zlín, zabalil výstroj a jel si vyčistit hlavu na zimák. Hokej je pro trenéra Bronislava Červenku (48) skvělý relax, věnoval se mu až do osmnácti let souběžně s fotbalem. „Mohl jsem hrát v lajně s Leškou a Čajánkem,“ zmínil s úsměvem dva vrstevníky a slavné odchovance Beranů. Klidně přizná, že v mládí nazouval brusle radši než kopačky, v nichž to dotáhl do nejvyšší soutěže a také k titulu mistra Ázerbajdžánu. Pro deník Sport a web iSport.cz nechal nahlédnout do svého sportovního a soukromého života.



Patří do něj i pětiletá štace v Interu Baku (2007-2012), kde defenzivní specialista Červenka načerpal nejvíc inspirace pro pozdější trenérskou kariéru. Zaujaly ho taktické rozbory jeho nadřízeného, gruzínského stratéga Kakhabera Tsakadzeho (55).

Bývalý reprezentant Sovětského svazu a obránce bundesligového Eintrachtu Frankfurt si liboval v dlouhých sezeních u videa. „Na tu dobu byl takticky velmi dobře vybavený, hlavně co se týká defenzivy,“ podotýká jeho tehdejší svěřenec. „Video nebylo moc rozšířené, on byl v tomto směru průkopník. Při hodnocení zápasu jsme u něho seděli dvě a půl, tři hodiny. Stříhat se ještě nedalo, záznam se posouval po určitých úsecích. Byl detailista, trenérsky na vysoké úrovni,“ oceňuje.   

S Tsakadzem mluvil rusky, znalost jazyka ze základní školy postupně dopiloval do plynulé mluvy. Komunikační bariéra mezi oběma muži neexistovala. Gruzínec s českým legionářem mluvil často, neboť ho bral jako oporu mužstva a „starousedlíka“. „Byli jsme propojení,“ přikyvuje Červenka. Jeho oblíbený kouč, jenž prošel reprezentací Gruzie či Dinamem Tbilisi, nyní vede FC Caspiy v Kazachstánu. Po konci hráčské kariéry se Červenka obohacoval rovněž po boku Bohumila Páníka, jemuž dělal druhého asistenta.

Nechybělo zas tak moc a z talentovaného všestranného sportovce se stal hokejista. Ještě v prvním ročníku gymnázia se snažil rodák z Újezdce u Luhačovic prosadit v mladším dorostu Zlína.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud