Ondřej Škvor
Premium
25. března 2024 • 19:30

Liga už (téměř) zná své příští jméno. Nečekaně drahé! Po Fortuně přichází...

Vstoupit do diskuse
19
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český klubový fotbal se právě nachází, bez přehánění, v době tendrové. Po úspěchu se zobchodováním televizních práv přišlo razantní navýšení částky také u titulárního sponzora. Až dosud nesly první i druhá liga ve svém jméně název Fortuna, to se od příští sezony na dalších pět let téměř jistě změní. A pozor, za snad až nevídané peníze.



V pátek totiž skončilo první kolo veřejné soutěže, v němž zájemci poslali Ligové fotbalové asociaci své nabídky. Čekalo se, kdo se přihlásí, a hlavně, kolik za své jméno ve výsadním spojení s největším sportem v Česku nabídne.

Ta částka vyrazila dech, protože výrazně překračuje to, co v předchozích pěti letech každý rok až do konce této sezony platila Fortuna, tedy 80 milionu korun.

Proč došlo k takovému navýšení, to si zaslouží trochu souvislosti a návrat k předchozímu tendru. Ten se týkal televizních vysílacích práv a jeho výsledky byly vyhlášeny loni v listopadu.

Za vysílání první ligy zaplatila O2 TV 302 milionů korun, sázková kancelář za bettingová práva Betano 129 milionů a agentura Pragosport za druhou ligu 1,2 milionu. Celkem tedy 432,2 milionů za každý z pěti roků trvání smlouvy, což znamenalo razantní navýšení oproti předchozím 150 milionům.

Hlouběji do kapsy sáhla nejen O2 TV, ale především Betano. Až dosud totiž za bettingová práva – tedy za možnost vysílat přímé přenosy ve snížené kvalitě na svých webech – platily Tipsport a Fortuna po dvaceti milionech, dohromady čtyřicet.

Proto se mohla úvaha vést tímto směrem: Tipsport ani Fortuna už do soutěže nepůjdou ve velkém, protože nevlastní práva na přenosy. Propůjčením svého názvu lize, z níž nebudou mít žádný obrazový materiál, nemusí dávat smysl.

U Betana byl fotbal zvědavý, zda bude chtít zkompletovat balíček a právům dodat i své jméno. Hlavně proto, že oproti Tipsportu a Fortuně zabírá necelá a pouhá tři procenta zdejšího trhu. Proti tomu stála regulérní úvaha, zda se tato sázkovka už nevyčerpala zmíněným výdajem za 120 milionů.

Pak se vědělo, že reálný a vážný zájem má i jeden bankovní dům, patrně ČSOB.

Všichni zmínění se nakonec do tendru přihlásili.

A jak to tedy dopadlo?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
19

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud