Bartoloměj Černík
Premium
6. dubna 2024 • 12:20

Zkus! Střelcům z dálky vládne Havlík. Expert Pilný porovnává s minulostí

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu Slavia rozhodla duel se Slováckem způsobem, který fanoušky trochu překvapil. Za záda gólmana totiž poslali „sešívaní“ hned dvě přesné střely z dálky. Že se to zpoza vápna nezkouší častěji, vyčítají fanoušci hráčům snad všech klubů v lize. Je to logické, s příchodem datové analytiky se průměrné zakončení hráčů stále více přibližuje k bráně. Přesto je ve FORTUNA:LIZE pár expertů – Marek Havlík nebo hráči Viktorie Plzeň.



Tým vykombinuje akci před vápno soupeře, hráči padne míč ideálně na nohu a z ochozů se ozve hlasité „Zkus!“ A když ohrozit brankáře z dálky nezkusí, následuje nespokojené mručení. Problém je ale v tom, že když to hráč zkusí, v naprosté většině případů skončí balon právě mezi diváky. Tým ztratí nejen nadějný útok, ale musí se přeskupit do obranné fáze, míč třeba získá až za dvě minuty.

Když tedy Lukáš Provod i Václav Jurečka překonali Milana Heču z dálky, slávističtí fanoušci byli příjemně překvapení. Bomba z větší vzdálenosti má něco do sebe, má šmrnc, zvedne ze sedaček, lidé na ni budou vzpomínat týdny až měsíce.

Statistika ale krásu přebíjí. Za poslední dekádu, tedy od rozmachu datové analytiky, se vzdálenost mezi střelcem a bránou snižuje. V Anglii asi o dvacet procent, zbytek Evropy je na tom podobně.

Každá druhá střela v Premier League přitom před deseti lety letěla z prostoru mimo vápno. Trenéři si ale zkrátka dali dohromady, že metrika (očekávaného gólu) střely z vápna vysoko převyšuje xG dalekonosné střely. Datoví analytici často u zakončení z 25 metrů mluví jen o jednoprocentní šanci gólu.

Jsou ale týmy, které pravděpodobnost staví na hlavu. Například Slovácko v čele s rakeťákem Markem Havlíkem. Hned 31 % gólů celku z Uherského

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud