22. září 2015 • 04:50

Za kritiku Berbra zářez! Rozhodčí nám znechutil fotbal, tvrdí divizní klub

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva pokutové kopy, jeden vyloučený, prohra doma 1:4. Tak prý vypadá pomsta všehoschopného vládce českého fotbalu Romana Berbra. Terčem se stal podle svých činovníků jihočeský klub Jindřichův Hradec, který v 7. kole divize A podlehl tímto poměrem Klatovům. Údajně za to, že jeho předseda Josef Žižka v deníku Sport vystoupil před týdnem proti Berbrovým praktikám. „Bublá to ve mně, jsem s tím naprosto znechucen,“ nemůže se vzpamatovat jindřichohradecký Marek Černoch, trenér, sekretář a sportovní manažer v jedné osobě.



Odmítají, že šlo o náhodu, špatný den rozhodčího Jana Kvačka, výmluvy po domácí porážce. „Už jsem něco ve fotbale zažil, mám své zkušenosti,“ říká trenér Marek Černoch. Je přesvědčen, že zářez v divizním utkání s Klatovy byl řízen vyššími zájmy, protože předseda jindřichohradeckého klubu Josef Žižka vystoupil proti Romanu Berbrovi.

„Utkání jsem neviděl, ale děly se tam prý věci, hned mě informovali,“ říká nejvyšší muž klubu Josef Žižka, jemuž přítomnost na zápase nedovolily vážné zdravotní potíže. „Je tu spousta lidí, kterým pan Kvaček znechutil fotbal tak, že zvažují, jestli mají vůbec pokračovat,“ hlásí trenér Marek Černoch. „Hrajeme pro zábavu, radost a pro lidi, zadarmo a teď tohle,“ děsí ho poměry v českém fotbale.

Jihočeši rozhodčímu Kvačkovi vyčítají, že ve 40. minutě nařídil proti nim vymyšlený pokutový kop za hraní rukou, který zlomil zápas. „I soupeř byl zaražený z toho, co se děje,“ dokládá kouč domácího týmu, že se děly prapodivné věci. „Dosud rozhodčí pískali výborně, až mě to samotného překvapilo. Na Aritmě jsme prohráli 1:2 a šel jsem jim poděkovat,“ upozorňuje, že umí přijmout porážku. Ale čestnou. „Proti západočeskému týmu jsme neměli šanci. I kdybychom měli v mančaftu Lionela Messiho, neprohráli bychom 1:4, ale 2:5,“ tvrdí přesvědčivě.

Důkazy, že všechno bylo řízeno z vyšších míst, nemá, ale indicie ano. „S asistentem jsme byli tak rozezleni, že padala hodně vulgární slova,“ přiznává. „Podle sazby bych za ně dostal dva roky na tvrdo a pokutu 156 tisíc,“ netají nic. „Ale rozhodčí se jenom usmívali. Kdyby měli čisté svědomí, nedají si přece takové chování líbit?“ poukazuje na přirozenou lidskou čest. „Nemám, co bych k tomu řekl,“ odpověděl sudí Kvaček, kterého deník Sport telefonicky oslovil.

Poměry v nižších soutěžích sekretář Černoch popisuje otevřeně. „Když jsme před dvěma lety postoupili do divize, rozhodčí a funkcionáři jiných klubů se nás ptali, zda máme koupenou „jízdenku“, abychom byli hájeni,“ upozorňuje na systém, kdy za milionové částky platící kluby jsou v soutěži preferovány, přičemž jízdenka se kupuje v Plzni u místopředsedy FAČR za Čechy.

„Nevěděli jsme, o co jde, už to nyní víme!“ jsou rozezleni v Jindřichově Hradci. Ale předsedovi klubu rozhovor v deníku Sport, v němž mj. popisoval zmanipulovanou volbu šéfa kraje před dvěma lety, nevyčítají. „Oceňuji, že se pan Žižka dokáže zlu postavit a stojí si za svými názory,“ podporuje Černoch šéfa. „Také hráči vědí, že bojuje proti špíně ve fotbale,“ nepropadají malomyslnosti ani jeho svěřenci. „Vědí, o co jde, o to víc je to štve,“ netají ovšem jejich rozladění.

„Nelituju toho, řekl bych to znova,“ stojí si nadále na svém i předseda klubu Žižka.

Divize A

J. Hradec–Klatovy 1898 1:4
Branky: 25. Koutný – 5. a 44. Říský, 40. a 89. Krejčí oba z pen. Rozhodčí: Kvaček – Brychta, Novotný. ŽK: Šenkýř – Říský, Lhotka, Kadlec. ČK: 88. Beránek (JH). 134 diváků. Poločas 1:3.

Foto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud