Pavel Janega
3. srpna 2018 • 14:30

Fanoušci na hřišti? Sparta hrozí vymáháním pokut i zákazy vstupu

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta řeší, jak se vypořádat s výtržníky, kteří vniknutím na hrací plochu přerušili čtvrteční odvetu druhého předkola Evropské ligy se Suboticí (2:1) na necelé čtyři minuty. Bezprostředně po zápase už začala ve spolupráci s Policií ČR vyhodnocovat záznamy z kamer na stadionu, na jejichž základě je možné běsnící „fanoušky“ potrestat vymáháním náhrady škod i dočasným nebo trvalým zákazem vstupu do Generali Areny.



Letenskému klubu hrozí ze strany UEFA tvrdý finanční postih i zavření stadionu v příštím pohárovém utkání. „Je to velký problém,“ přiznává Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty. A tak se klub s policií snaží identifikovat co nejvíc lidí, kteří narušili zápas vběhnutím na hřiště.

Identifikace většiny výtržníků prý nebude pro policii problém, protože je lze rozpoznat podle obličeje (a to i předtím, než se zahalili) a dalších poznávacích znaků. „Ihned po zápase jsme policii předali záběry z kamer. Nyní budeme zvažovat další kroky,“ řekl Kasík.

Frustrovaní fanoušci Sparty vtrhli na hřiště. K návratu je přemluvil Šural
Video se připravuje ...

Jaké mohou být? Sparta je zmocněna vymáhat náhradu škody, která patrně vznikne pokutou od UEFA, a ve spolupráci s policií také jednotlivcům znemožnit vstup na stadion.

„Je zakázáno vstupovat do oblastí, které nejsou pro návštěvníky povoleny (např. hrací plocha, zázemí stadionu, vnitřní prostory, místnosti funkcionářů) resp. vstupovat do oblastí, kam návštěvník nemá platné povolení (vstupenku),“ stojí jasně v návštěvním řadu.

Dále se uvádí, že „Sparta je oprávněna každému, kdo poruší stanovené zákazy či omezení, zakázat na dobu určitou nebo dle závažnosti provinění též natrvalo vstup do Generali Areny“.

Výtržníci narušili utkání v 77. minutě a menší počet pořadatelů je nedokázal zastavit. Spíše couvali a na hráče gestikulovali, aby opustili hrací plochu. Jediný Josef Šural, kapitán Sparty, běžel opačným směrem a žádal nasupené příznivce o návrat do ochozů.

Vniknutí fanoušků Sparty na hřiště odnesl i rohový praporek
Vniknutí fanoušků Sparty na hřiště odnesl i rohový praporek

„Poprosil jsem je, aby nám dali čas a nezdržovali hru. Že jestli chtějí jít na hřiště, tak ať to udělají po zápase, že potřebujeme hrát. Naštěstí to pochopili a odešli,“ odhalil Šural komunikaci s fanoušky. Ti se ale dali na úprk především proto, že spatřili policejní těžkooděnce vbíhající na stadion.

„Nyní musíme počkat na zprávu delegáta, ale není pochyb o tom, že s námi disciplinární komise UEFA zahájí řízení. Pravda je i to, že za poslední dva roky bylo s námi zahájeno řízení několikrát, což nám nepomůže,“ podotkl Kasík.

UEFA nejspíš nebude přihlížet ani k tomu, že výtržníky mohly vyprovokovat události na hřišti. Nejprve odpískaný pokutový kop a záhy oslava střelce Čečariče přímo pod sparťanským kotlem, za což byl „osprchován“ plastovými lahvemi a dalšími předměty.

Tvrdý trest se očekává i z toho důvodu, že je Sparta v očích UEFA brána za recidivistu, kterou kvůli řádícím příznivcům trestala již nesčetněkrát. Disciplinární řízení s ní bylo zahájeno mimo jiné i kvůli nepokojům fanoušků v Novim Sadu. Není to tak dlouho, co Letná musela zavřít několik sektorů v duelu s Beer Ševou, zakázán byl také výjezd fanoušků do Rostova.

Nutno říct, že skupinu výtržníků představovalo několik desítek jednotlivců, zatímco drtivá většina fanoušků se do řádění nezapojila a dokonce po utkání, na rozdíl od kotle, zatleskala hráčům za předvedený výkon.

Zklamaný Šural po vypadnutí Sparty: Doplatili jsme na nezvládnutý první zápas
Video se připravuje ...

Nevídané! Otřesený Srb na Spartě odmítal po střetu pomoc, má otřes mozku
Video se připravuje ...

Ščasný: Převažují pozitiva, hráči podali nejlepší výkon za dlouhé období
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud