24. května 2019 • 17:08

Dva fanoušci Chelsea jedou na finále EL. 5 dní na cestě i 24 hodin ve vlaku

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finále Evropské ligy se v Baku sice hraje až příští středu, dva fanoušci Chelsea ale na souboj s Arsenalem vyrazili s velkou rezervou. Konkrétně v úterý, osm dní před zápasem! Devětapadesátiletý Kevin Cobb si se svým synem Jakem Ralphem (27) naplánoval vlastní trasu, dostat se do Ázerbájdžánu jen letecky totiž vyjde draho. "Takhle výrazně ušetříme," tvrdí. Zároveň ovšem příznivci „blues“ na dlouhé cestě mimo jiné stráví i 24 hodin v kuse ve vlaku.



Místo konání finálového souboje budí velké emoce, nad výběrem se pozastavily i samotné kluby, Arsenal se dokonce obrátil přímo na UEFU. „Rádi bychom pochopili kritéria, podle kterých se vybírá hostitel finále. A jestli jsou při výběru zohledněny i požadavky fanoušků,“ napsal současný klub českého brankáře Petra Čecha.

Příznivci obou celků totiž dostali shodně jen 6 tisíc vstupenek, kapacita stadionu je přitom desetinásobná. Oba londýnští rivalové zároveň musí urazit trasu dlouhou téměř čtyři tisíce kilometrů (vzdušnou čarou). A aby toho nebylo málo, do Baku nelétá žádný přímý spoj.

Zkrátka ideální výjezd, že?

Fanoušci se komplikacemi přesto odradit nenechali. Někteří naopak našli i způsob, jak se vyhnout drahým letům s přestupem, vždyť pouze ceny letenek se pohybují kolem tisíce liber (téměř 30 tisíc korun). Kevin Cobb s Jakem Ralphem, příznivci Chelsea, si vymysleli vlastní trasu. Do Ázerbájdžánu vyrazili s osmidenním (!) předstihem a čeká je 5 571 kilometrů dlouhá cesta.

Emotivní radost hráčů Chelsea po postupu do finále Evropské ligy
Emotivní radost hráčů Chelsea po postupu do finále Evropské ligy

Jak přesně vypadá? V úterý vyrazili letecky z Londýna do Istanbulu, o den později se stejným způsobem přesunuli do Ankary. A teď přichází asi nejkomplikovanější část „výletu“. Z tureckého hlavního města vyrazí vlakem do města Kars ve východní části země. Jízda ve speciálním vagónu na spaní potrvá 24 hodin, vlak urazí více než 1 300 kilometrů.

Pak už to bude „brnkačka“. Z Karsu se autem dostanou do gruzínského Tbilisi, odkud by pak v neděli měli dalším vlakem dorazit do Baku. Po pěti dnech cesty.

„Letět nejkratší cestou do Baku by bylo nesmírně drahé, proto jsme se rozhodli pro tenhle způsob. Volných letenek navíc stejně moc nezbývalo, protože fanoušci Arsenalu nás předběhli,“ uvedl Jake Ralph pro britský server Daily Mail. Semifinálovou odvetu Chelsea s Frankfurtem totiž rozhodovaly až penalty, příznivci Arsenalu tak o postupu svého týmu do finále věděli zhruba o hodinu dřív.

Jake a Kevin ovšem ve výsledku výrazně ušetřili. „S hotely a vším ostatním kolem každý asi 500 liber (zhruba 14 500 korun),“ podotkl první z nich. Konkrétně jízdenka na zmíněnou čtyřiadvacetihodinovou cestu vlakem ho prý vyšla na polovinu toho, co každý den dává v Anglii za cestu do práce.

A ačkoliv jsou i oni naštvaní na volbu pořádajícího města, utkání Hazarda a spol. si nemohli nechat ujít. „Přítelkyně si myslí, že jsme blázni. Asi nikdy pro mě nebylo těžší dostat se na fotbal než teď. Ale jde o můj 53. zápas sezony a celkově třicátý evropský výjezd,“ podotkl Ralph.

CESTA FANOUŠKŮ DO BAKU
ÚTERÝ: Londýn - Istanbul (letadlem)
STŘEDA: Istanbul - Ankara (letadlem)
ČTVRTEK: Ankara - Kars (vlakem)
SOBOTA: Kars - Tbilisi (autem)
NEDĚLE: Tbilisi - Baku (vlakem)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud