Jan Vacek
8. srpna 2019 • 04:40

Sparta bez diváků. Jílek mluví o handicapu, Kopecký vidí i pozitiva

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první pohled se vše bude tvářit jako standardní soutěžní zápas. Hlasatelem oznámená sestava domácích, klubová hymna… Něco ale bude jinak. To nejdůležitější. Ochozy osiří. Žádní fanoušci, dnešní úvodní duel třetího předkola Evropské ligy mezi Spartou a Trabzonsporem (18.00, PP ČT Sport) se bude hrát za zavřenými dveřmi. Pro Letenské tenhle fakt ve spojení s tím, že jim los přidělil nejtěžšího možného soka, představuje Everest, na který se pokusí vyšplhat.



Po dvaceti VIP členech Sparty a Trabzonsporu. Zhruba 200 dalších hostů tureckého klubu na hlavní tribuně, pořadatelé, organizační složky, novináři. Tím výčet návštěvníků dnešního hitu v Generali Areně končí. Fanouškům zůstane vstup na očekávanou řež zapovězen. V situaci, kdy by je rudí potřebovali možná úplně nejvíc. „Bude to divný,“ prohodil lakonicky sparťanský obránce Michal Sáček.

Pražský klub pyká za chování fanoušků během loňského kvalifikačního duelu Evropské ligy v Novém Sadu se Suboticí. Zaplatit za něj musí cenu nejvyšší. Jít do obrovsky důležitého mače bez hlasivek vlastních příznivců, to je úder přímo na solar.

„Tím spíš v kontextu toho, jak se naši fanoušci zatím prezentovali. I přes nepovedený start do sezony chodí v obrovském počtu. Je to pro nás smutná věc,“ povzdechl si trenér Václav Jílek.

Sparta se navzdory trestu pokusí udělat maximum, aby si hráči připadali jako v běžném utkání. Z amplionu si od hlasatele vyslechnou svá jména, nastupovat budou za tónů klubové hymny. Tahle náplast ale celou ránu určitě nezacelí.

„Je škoda, že fanoušci na takovém zápase nemohou být. Bude to jiné, osobně se s tím setkám úplně poprvé. Věřím, že to zvládneme i bez nich,“ doufá Sáček.

Hledat na tomhle stavu alespoň nějaká pozitiva není snadné. Ale dá se. „Nemusí to být nutně na škodu. Někdy mají diváci v domácím prostředí spíš tlumící efekt. Když se budou hráči muset spolehnout jen sami na sebe, může to pro ně být uvolňující. Je jasné, že diváci budou chybět, hráči na druhou stranu nemusejí být pod takovým tlakem,“ míní trenér a expert deníku Sport Ivan Kopecký.

Tuhle tezi na předzápasové tiskové konferenci ovšem kouč Jílek přijímal jen velice těžko. „Pozitiva?“ opáčil s hořkým úsměvem. „Jediná věc, která mě napadá, že se pokyny mohou dostat k hráčům dřív, komunikace může být lepší. Fotbal je ale o emocích, že budeme bez fanoušků, to považuju za jednoznačný handicap.“

Fotbalisté Sparty při tréninku před zápasem proti Trabzonsporu na prázdné Letné. Tribuny zůstanou bez diváků i při zápase.
Fotbalisté Sparty při tréninku před zápasem proti Trabzonsporu na prázdné Letné. Tribuny zůstanou bez diváků i při zápase.

Letenští ho ale budou muset překonat. Nemají na výběr, pokud se chtějí po dvou sezonách vrátit zpět na evropskou mapu. Cesta to bude krušná, Trabzonspor není soupeř z nejtěžších, ale ten vůbec nejtěžší. Rozhodně z nabídky, která byla před losem k dispozici.

„Potkáme se s vyšší kvalitou soupeře, než na jakou jsme dosud při vší úctě narazili v lize. Jednoznačně myslíme na vítězství, ale taky chceme udržet nulu,“ burcuje Jílek.

Zemětřesení v sestavě oproti poslednímu střetu s Příbramí nechystá. Změn bude minimum, jestli vůbec nějaké. Klub sice na poslední chvíli dopsal na soupisku stopera Dávida Hancka, podle informací deníku Sport je ale spíš nepravděpodobné, že by dnes naskočil v základní jedenáctce.

Do tréninku se po lehkém zranění zapojil i křídelník David Moberg Karlsson, předzápasovou přípravu s mužstvem absolvoval rovněž pravý bek Andreas Vindheim. Jílek tak má z čeho vybírat. „Věřím, že se rozhodneme správně,“ pokýval hlavou.

Úvodní část bitvy vypukne už za několik hodin. Sparta v ní bude až děsivě osamocena.

Vše o Spartě čtěte zde>>>

Góly

Domácí: 16. Costa, 68. Kanga

Hosté: 84. Ekuban, 89. Sorloth

Sestavy

Domácí: Nita – Sáček, Štetina, Costa, Hanousek – Krejčí – Hašek, Trávník (87. Moberg-Karlsson), Kanga, Plavšić (90. Hancko) – Tetteh (80. Kozák)

Hosté: Ugurcan Cakir – Joao Pereira, Tükrmen, Hosseini, Novák – Sosa, Mikel (46. Sorloth) – Ömur (76. Avdijaj), Parmak, Nwakaeme – Ekuban (90+3. Erdogan)

Karty

Domácí: Nita, Tetteh, Trávník

Hosté: Mikel, Ömür, Türkmen, Sosa

Rozhodčí

Munuera Montero – López De Cerain, Baena Espejo (ESP)

Stadion

Generali Arena, Praha-Bubeneč

Trabzonspor? Asi nejtěžší soupeř. Ale víme o jeho slabinách, tvrdí Sáček
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud