Jakub Dvořák
25. února 2021 • 11:30

Prokleté jaro. Rodgers ještě neprošel do osmifinále, zlomí to proti Slavii?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco na Ostrovech se cítí jako ryba ve vodě, evropský fotbal kouči Leicesteru tolik nevoní. Čtyřikrát se Brendan Rodgers pokoušel protáhnout Liverpool i Celtic do osmifinále Evropské ligy. Marně! Pokaždé ztroskotal. Nyní Anglie věří, že prokletí evropské koruny zlomí na úkor českého šampiona Slavie.



Se Swansea postoupil do Premier League. Z Liverpoolu vybudoval mužstvo, které se do posledních chvil rvalo o mistrovský titul. Celtic zase pod Rodgersovým vedením ve Skotsku platil za mocnou sílu, proti níž soupeři neměli nárok.

Ovšem jakmile týmy Brendana Rodgerse v minulosti opustily teritorium ostrovního fotbalu a provedly výhybku na evropskou scénu, pokaždé to dopadlo fiaskem. Čtyřikrát stanul severoirský kouč v úvodním play off jarní fáze Evropské ligy, čtyřikrát polykal hořký konec. Liverpool nezvládl bitvy se Zenitem (0:2, 3:1) a Besiktasem (1:0, 4:6), v případě Celtiku se jednalo opět o ruského mistra (1:0, 0:3) a Valencii (0:2, 0:1).

Fotbalisté Slavie si vyzkoušeli trávník na domácím stadionu Leicesteru City
Fotbalisté Slavie si vyzkoušeli trávník na domácím stadionu Leicesteru City

Není divu, že britská média po poněkud překvapivé plichtě v Praze nevlídnou bilanci Rodgersovi naservírovala na talíř. „Je to pro mě určitá zkušenost, ale pochází z minulosti. Nikdy se nesnažím takovými věcmi zabývat, protože vám to nijak nepomůže k tomu, abyste udělal krok vpřed,“ reagoval Rodgers po tuhém boji v Edenu.

Současná pouť napříč starým kontinentem má být pro manažera, jenž před pár lety zdatně zdolal Kilimandžáro, zlomová. Leicester ovládl skupinu a postup do další fáze Evropské ligy si vytyčil jako jeden z hlavních cílů v aktuální sezoně. Jednak aby mladý kádr nabíral zkušenosti, ale především, že dlouhodobá klubová vize to přímo vyžaduje.

„Postavili nové tréninkové centrum, chystají se renovovat stadion a plánem je usadit se mezi anglickou TOP pětkou. S tím souvisí i fakt, že Evropskou ligu neberou jako ponížení, ale jako soutěž, ve které chtějí uspět,“ zdůraznil už před výkopem v Edenu Lukáš Hušek, jenž působil v mládeži Leicesteru necelé čtyři roky.

Ambiciózní plány však hodlá podkopat o tři roky mladší lišák z Prahy. Na rozdíl od Rodgerse si Jindřich Trpišovský pocit postupu do osmifinále užil. V sezoně 2018/19 rozjetí červenobílí vyšplouchli Genk, Sevillu složili na lopatky v epickém závěru prodloužení druhého utkání a ve čtvrtfinále s Chelsea doplatili především na těsnou úvodní porážku 0:1.

Tentokrát však sešívaná letka dodržela taktický plán do puntíku. „Lišky“ v Edenu utahala. Znechucený Jamie Vardy opustil trávník již v 64. minutě. Zvládne Rodgers další životní vrchol? „O mě v tomto ohledu vůbec nejde, vždy jde o tým. Mou snahou je ho dostat na co nejvyšší úroveň a zase trochu pomoct jeho příběhu,“ vzkázal před odvetou.

Góly

Domácí:

Hosté: 49. Provod, 79. Sima

Sestavy

Domácí: Schmeichel (C) – Amartey (61. R. Pereira), J. Evans, Söyüncü, Thomas – Tielemans, Ndidi – Ünder (80. Tavares), Choudhury (61. H. Barnes), Albrighton (61. Castagne) – Vardy.

Hosté: O. Kolář – Bah, Kúdela, Zima, Bořil (C) – Hromada (75. Lingr), Provod – Sima, Stanciu (69. Oscar), Olayinka – Kuchta (83. Masopust).

Náhradníci

Domácí: Ward, Jakupović, Flynn, Mendy, Barnes, Pereira, Castagne, Fuchs, Leshabela, Tavares

Hosté: Stejskal, Kovář, Deli, Oscar, Holeš, Višinský, Traoré, Masopust, Lingr

Karty

Domácí: Söyüncü, H. Barnes

Hosté: Zima, Provod, O. Kolář

Rozhodčí

Gözübüyük – van Zuilen, Balder – Manschot (všichni NED)

Stadion

King Power Stadium, Leicester

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud