11. srpna 2022 • 22:00

SESTŘIH: Panathinaikos – Slavia 1:1. Jurečka v nastavení pojistil postup

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
39
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Slavie zvládli drama v Aténách. I přes remízu s Panathinaikosem v poměru 1:1 postupují čeští vicemistři do 4. předkola Evropské konferenční ligy, kde se utkají s polským Rakówem Čenstochová. Jediný gól Panathinaikosu v zápase vstřelil Andraž Šporar, sešívaným v nastavení postupový výsledek pojistil Václav Jurečka. Sledujte Studio iSport, kde zápas hodnotí expert Stanislav Levý.



Slávisté na cestě do skupiny vyřadili druhého soupeře, ve 2. předkole hladce přešli přes gibraltarského outsidera St Joseph's. O účast ve skupině si pražský celek zahraje s polskou Čenstochovou, v jejímž kádru figuruje aktuálně zraněný český obránce Tomáš Petrášek. Český vicemistr začne dvojzápas příští čtvrtek venku, odvetu odehraje o týden později doma.

Trenér Slavie Trpišovský udělal jednu změnu v sestavě oproti úvodnímu utkání v Edenu, potrestaného Santose nahradil na stoperu Kačaraba. Na hrotu útoku opět nastoupil Lingr a Sor, který měl v poslední době zdravotní potíže, zůstal na lavičce. V zahajovací jedenáctce Panathinaikosu nechyběla jedna z nejnovějších posil střelec Šporar.

Teplota v Aténách se i během zápasu držela kolem 30 stupňů a pořadatelé před utkáním pokropili hrací plochu natolik, že na ní místy zůstávala voda. Domácí hnáni bouřlivou kulisou stadionu pro 16 tisíc fanoušků začali podle očekávání náporem a Šporar hned ve druhé minutě zblízka ve skluzu trefil tyč.

Čtvrtý celek minulé sezony řecké ligy a vítěz domácího poháru byl aktivnější a ve 20. minutě znovu zahrozil. Střelu Cantalapiedry s námahou zneškodnil brankář Mandous. Po půlhodině hry měli první větší šanci i slávisté, ale Douděra z hranice pokutového území mířil těsně nad.

O dvě minuty později se dostal za hostující obranu Šporar a Pražany zachránil Mandous, který dobře vyběhl. Poté slávistický gólman fauloval mimo vápno a dostal žlutou kartu, vzápětí po jeho souboji domácí marně žádali po rozhodčím penaltu.

I do druhé půle vstoupil lépe Panathinaikos. V 55. minutě Mandous před Šporarem v poslední chvíli nadzvedl míč, o dvě minuty později se už ale slovinský reprezentant dočkal, když po centru Juankara na dlouhou nohu poslal míč do sítě. Slávisté poprvé v letošní kvalifikaci Konferenční ligy inkasovali.

Řecký celek byl rázem gól od prodloužení, Pražané ale i díky střídáním tlak otupili a ve zbytku duelu už nepustili soupeře k velké šanci. Až v 85. minutě Mandous musel vyškrábnout míč od teči spoluhráče Schranze.

Ve čtvrté minutě nastavení udělal velkou chybu v rozehrávce Kampetsis, míč vystihl Jurečka, obešel gólmana a z úhlu poslal balon přesně k tyči. Český klub sice ani ve čtrnáctém pohárovém utkání na řecké půdě nezvítězil, Slavia ale soupeři oplatila vyřazení v předkole Ligy mistrů ze sezony 2001/02.

Červenobílí si v kvalifikaci nemohou dovolit zaváhání a vypadnutí, jinak by poprvé od ročníku 2016/17 nehráli v pohárech na podzim skupinu. V premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy došli Pražané letos na jaře až do čtvrtfinále. Finále druhého ročníku bude v roce 2023 hostit Eden.

Góly

Domácí: 57. Šporar

Hosté: 90+4. Jurečka

Sestavy

Domácí: Brignoli – Kotsiras, Schenkeveld /C/ (55. Kourbelis), Magnússon, J. Pérez – Alexandropoulos (77. Kampetsis), R. Pérez, Čerin – Vagiannidis (77. Ioannidis), Šporar, Cantalapiedra (88. López)

Hosté: Mandous – Douděra (82. Masopust), Ousou, Kačaraba, Dorley – Schranz (90.+7 Tecl), Traoré (61. Ševčík), Tiéhi (82. Jurečka), Holeš /C/, Olayinka – Lingr (61. Usor)

Karty

Domácí: Alexandropoulos, Schenkeveld, R. Pérez, Magnússon, J. Pérez

Hosté: Tiéhi, Mandous, Lingr, Dorley, Schranz

Rozhodčí

Bankes – Cook, Smith (ENG)

Stadion

Stadio Apostolos Nikolaidis, Athény (GRE)

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

V iSport.cz studiu okomentují odvetu Slavie na půdě Panathinaikosu Stanislav Levý s Pavlem HartmanemFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
39

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud