23. července 2013 • 13:15

Není varianta B, tvrdí Paclík. V případě krachu čeká Plzeň zúžení kádru

Autor: kap, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Viktorii Plzeň čeká v Sarajevu velmi náročná odveta. Doma proti Željezničaru zvítězila 4:3, o postup do 3. předkola Ligy mistrů ještě bude muset tvrdě bojovat. Pokud by roli favorita nesplnila, přišla by na rok o evropské poháry. V tom případě, byť si to nikdo v Plzni nechce připustit, by mistrovský kádr čekala řada změn.



Úspěch v odvetě je klíčový – pokud Západočeši postoupí, budou i v případě vyřazení v dalším kole dál ve hře alespoň o Evropskou ligu. Tahle cena útěchy ale dnes večer v nabídce není. „Byla by to čára přes rozpočet. Musíme udělat všechno, aby to tak nebylo,“ uznává i Vrba.

Pro Plzeň by černý scénář mohl mít vážné následky. A nejde jen o ztrátu 220 milionů korun, které čekají na účastníky Ligy mistrů. „Nepokračovali bychom v budování prestiže, což je náš dlouhodobý cíl. Přes takové soupeře musíme postupovat,“ neskrývá majitel Plzně Tomáš Paclík.

Jeho klub by bez příjmů z poháru přežil, rozhodně by ale došlo k odchodu některých hráčů. „Kádr je dost široký a asi by bylo zbytečné ho držet v takové podobě,“ potvrzuje Paclík. „Ale věřím, že se to nestane. Není žádná varianta B. Přijeli jsme do Sarajeva postoupit,“ dodává s úsměvem.

Pohoda na tréninku. Pavel Horváth se usmívá během přípravy na odvetný zápas v Sarajevu
Pohoda na tréninku. Pavel Horváth se usmívá během přípravy na odvetný zápas v Sarajevu

Jenže jak? Západočeši si dobře uvědomují, že oproti prvnímu zápasu musí hrát výrazně jinak. Chytřeji. Žádné bláznění, žádné zběsilé útočení, které pak mělo za následek nepozornost v obraně a tři inkasované góly, které Željezničaru daly naději.

„Musíme to vzít jako pohárové utkání a vyvarovat se toho, co se stalo v prvním zápase. Bezhlavě jsme útočili, ale teď budeme muset hrát jinak. Je to takový zdvižený prst směrem k defenzivě, abychom nebláznili jen směrem dopředu,“ kývá hlavou záložník Vladimír Darida.

I pro něj to není tak obvyklá situace. Plzeň většinou kráčela za postupem rázně a bez komplikací, přesto už dvakrát ve stejné pozici byla.

Loni v srpnu v prvním utkání play off o Evropskou ligu prohrála na půdě Lokerenu 1:2 a také balancovala nad propastí. V odvetě však vyhrála gólem Marka Bakoše 1:0 a postoupila.

Její osud visel na vlásku i o rok dřív v předkole Ligy mistrů. Tehdy si sice z Rosenborgu přivezla výhru 1:0, jenže v odvetě brzy inkasovala a bylo z toho drama. Přesto po triumfu 3:2 postoupila.

Teď nastal pokus číslo tři. Uspěje i do třetice, nebo přijde další sarajevský atentát? Jasno bude dnes před půlnocí.

Zápas sledujte od 21.00 v naší podrobné ONLINE reportáži zde »

MATCH OVERVIEW LEGACY
23. 7. • 21:00
FK Željezničar Sarajevo
FK Željezničar Sarajevo
1:2
ONLINE
23. července
21:00
FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň
Góly

Domácí: 45. Jamak

Hosté: 5. Wágner, 30. Petržela

Sestavy

Domácí: Hadžić – B. Čolić (13. Zeljković) , Kerla, Škaljić (67. Bajić), Urdinov – Tomić, Svraka (59. Hodžić) – Selimović, Jamak, Bučan – Adilović.Trenér: Amar Osim.

Hosté: Kozáčik – Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský – Horváth, Darida – Petržela (67. Tecl), Kolář (86. Rajtoral), Kovařík – Wágner (25. Hejda).Trenér: Pavel Vrba

Karty

Domácí: Jamak, Urdinov, Selimović

Hosté: Procházka (č), Kolář, Horváth

Rozhodčí

Capela – Tomé, Rocha (všichni Portugalsko)

Stadion

Asim Ferhatović Hase Stadium, Sarajevo<br /> Kapacita: 34 630

Plzeň v krizové situaci v evropských pohárech
LOKEREN Loni v play off o Evropskou ligu začala Plzeň porážkou 1:2 na stadionu belgického Lokerenu a poprvé v předkolech musela dotahovat náskok soupeře. V dramatické odvetě se trefi l Marek Bakoš, a protože Viktora i v nervózním závěru těsné vedení uhlídala, byla z toho nakonec i postupová branka.

ROSENBORG Předloni ve 3. předkole Ligy mistrů sice Vrbův tým vyhrál v Rosenborgu 1:0, jenže v domácí odvetě ještě do poločasu inkasoval a začal se o postup klepat. V té chvíli stačil ještě jeden inkasovaný gól a byl by konec. Místo toho však Plzeň utkání otočila a vyhrála 3:2.
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud