Pavel Kalouš
23. července 2013 • 11:35

Stadion v Sarajevu má nejlepší za sebou. Dráha tentokrát Plzni pomůže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SARAJEVA | Stadionem se nese krákání vran, které poletují nad rozlehlými tribunami, v rohu na tartanové dráze večeří tři znudění ošetřovatelé z přistavené sanitky a nad tím vším bdí betonový stožár, ve kterém před devětadvaceti lety plál olympijský oheň. Teď je tady ještě klid, ale až dnes večer na hřiště vyběhnou fotbalisté Viktorie Plzeň, bude tady pořádný hukot.



Západočeši na své cestě evropskými poháry otestovali už hodně arén, ale stadion Asima Ferhatoviče v Sarajevu, kde se v odvetě 2. předkola Ligy mistrů utkají se Željezničarem Sarajevo, má k nablýskaným stánkům z milionářské soutěže hodně daleko.

„Připomíná mi to některé stadiony na Slovensku,“ říká diplomaticky kouč Plzně Pavel Vrba, zatímco se rozhlíží kolem sebe. Turecké záchody, omšelé zelené sedačky a prehistorická světelná tabule. Ne, tenhle stadion už má nejlepší roky za sebou.

V roce 1984 se tady konaly zimní olympijské hry, které se do historie Československa zapsaly jako medailově nejúspěšnější (6 medailí), před dvěma lety tady zase ve 3. předkole Evropské ligy Sparta porazila 2:0 FK Sarajevo, které je tady spolu s bosenskou reprezentací doma.

Představa, že by se právě tady mohla hrát Liga mistrů, je spíše úsměvná. „Trávník je ale v pořádku, vypadá dobře, a to je hlavní,“ podotýká kapitán Plzně Pavel Horváth o zeleném pažitu, který svírá atletická dráha. A právě ta by Západočechům mohla dnes večer přijít vhod.

Stadion Željezničaru Sarajevo má nejlepší léta dávno za sebou... Fotbalisté Plzně na něm čeká těžká práce
Stadion Željezničaru Sarajevo má nejlepší léta dávno za sebou... Fotbalisté Plzně na něm čeká těžká práce

Željezničar totiž normálně hraje své zápasy na stadionu Grbavica, kde jsou tribuny nalepené až na trávník, takže vyhlášenou nenávist a horkokrevnost bosenských fanoušků tady pocítíte doslova na vlastní kůži.

Na někdejším olympijském stadionu, který svou rozlehlostí vzdáleně připomíná chátrající brněnské Lužánky, se však bouřlivá atmosféra rozptýlí.

Pomůže i to, že aréna nebude dnes večer plná. Oficiální kapacita je 37 500 míst, pro mezinárodní zápasy je však snížena na zhruba 25 tisíc, pořadatelé však čekají návštěvu jen kolem 18 tisíc diváků.

„Někdy je i tady třeba běžet do kabin sprintem. Na hřišti jsou hráči v bezpečí, ale až půjdou zpátky do šaten, budou procházet přímo pod tribunami. Ale věřím, že to tady plzeňské kluky nepotká,“ usmívá se trenér a znalec bosenského prostředí Jiří Plíšek.

Zápas sledujte od 21.00 v naší podrobné ONLINE reportáži zde »

MATCH OVERVIEW LEGACY
23. 7. • 21:00
FK Željezničar Sarajevo
FK Željezničar Sarajevo
1:2
ONLINE
23. července
21:00
FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň
Góly

Domácí: 45. Jamak

Hosté: 5. Wágner, 30. Petržela

Sestavy

Domácí: Hadžić – B. Čolić (13. Zeljković) , Kerla, Škaljić (67. Bajić), Urdinov – Tomić, Svraka (59. Hodžić) – Selimović, Jamak, Bučan – Adilović.Trenér: Amar Osim.

Hosté: Kozáčik – Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský – Horváth, Darida – Petržela (67. Tecl), Kolář (86. Rajtoral), Kovařík – Wágner (25. Hejda).Trenér: Pavel Vrba

Karty

Domácí: Jamak, Urdinov, Selimović

Hosté: Procházka (č), Kolář, Horváth

Rozhodčí

Capela – Tomé, Rocha (všichni Portugalsko)

Stadion

Asim Ferhatović Hase Stadium, Sarajevo<br /> Kapacita: 34 630

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud