16. dubna 2017 • 13:44

Děsivé zjištění policie: Dortmund při útoku unikl smrti, rozhodly vteřiny

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prožili zřejmě jeden z nejhorších dnů v životě. Na úterní cestu k čtvrtfinálovému duelu Ligy mistrů s Monakem nebudou fotbalisté Borussie Dortmund vzpomínat vůbec v dobrém. Během přesunu z hotelu poškodily autobus vestfálského týmu tři exploze, během kterých byl zraněn španělský stoper Marc Bartra. Podle výsledků vyšetřování však mohly být následky mnohem horší. Stačilo, aby výbušnina explodovala o pár vteřin dřív.



Podle německého deníku Bild dělily fotbalisty Dortmundu od děsivé tragédie jen vteřiny. Na základě probíhajícího vyšetřování bylo zjištěno, že v blízkosti autobusu vybouchly tříštivé bomby, které naštěstí kromě zlomené Bartrovy ruky a poškozeného autobusu žádné větší škody nezpůsobily.

Že měli hráči Dortmundu skutečné štěstí v neštěstí, potvrzují slova jednoho z vyšetřovatelů. „Pokud by byly tříštivé bomby odpáleny o pár vteřin dříve, bylo by spousta zraněných a pravděpodobně i několik obětí.“

Jak celá událost probíhala, popsal brankář německého velkoklubu Roman Bürki. „Seděl jsem vzadu vedle Marka Bartry, který byl zasažen střepy. Po výbuchu jsme se v autobusu všichni skrčili, kdo mohl, lehl si na zem. Nevěděli jsme, jestli se nemůže stát ještě něco horšího. Policie byla rychle na místě, všechno zajistila. Všichni jsme v šoku, na fotbal potom nikdo nemyslel," říkal gólman.

Kdo za celou akcí stojí, zatím není známo. Nepotvrdily se ani informace o tom, že bombový útok mají na svědomí radikálové z takzvaného Islámského státu. K této domněnce sváděly tři dopisy, které se na místě útoku našly a kde se neznámý autor odvolává na Alláha, upozorňuje na berlínský útok, při kterém zemřelo dvanáct lidí a požaduje stáhnutí německých průzkumných letounů, které se využívají v boji proti Islámskému státu.

Fotbal sbližuje! Tohle dokázal po útocích v Dortmundu
Video se připravuje ...

Ihned po oznámení celé tragické události se zvedla vlna solidarity mezi oběma kluby. Hostující fanoušci dali svoji podporu najevo už na stadionu skandováním "Dortmund, Dortmund", domácí zase nabízeli monackým příznivcům ubytování do druhého dne, na který byl zápas odložen.

Jen slova uznání měl pro svůj bývalý klub současný kouč Liverpoolu Jürgen Klopp. „Byl jsem na Borussii velmi pyšný, že byla tak silná a nastoupila. Tým se snažil podat ten nejlepší výkon. I tak ale na klucích, které jsem dřív trénoval, šlo poznat, že jsou stále v šoku. Bylo jim to vidět v očích,“ dodal úspěšný trenér.

Otřesení fotbalisté německého týmu první čtvrtfinálový zápas s Monakem prohráli 2:3. V sobotním ligovém zápase s Frankfurtem si už vedli lépe a zvítězili 3:1.

Policie doprovází autobus BVB při cestě na stadion
Policie doprovází autobus BVB při cestě na stadion

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud